Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politik är ingen affärsverksamhet

Annons

När man lyssnar till tv-kommentatorer på valvakan och läser tidningarna dagarna efter så undrar man hur massmedia egentligen ser på demokrati. Partiledarna får frågor i stil med, valde ni inte fel fråga att profilera er med, eller borde ni inte ha lyssnat på opinionen.

Man får en känsla av att de tror att de pratar med företagsledare vars främsta mål är att vara kunderna till lags.

Alla samhällen behöver utveckling och politikens uppgift är att företräda olika möjliga visioner för framtiden. Vi som anser att beslut ska tas så nära dem som berörs som möjligt ändrar ju inte uppfattning bara för att en majoritet vill att EU ska ta alla beslut åt oss. Den som anser att hushållning är viktigt ändrar inte uppfattning bara för att konsumera mera har blivit ett starkt koncept.

En politiker borde inte vara till salu. En politiker bör vara tydlig och stå för sin uppfattning. Att vinna röster till varje pris eftersträvar den som sätter makt före sak och principer. Trovärdig är den som ändrar åsikt först när fakta talar för nya mål och som kan stå rak när det blåser.

Politik är ingen affärsverksamhet även om media tycks tro det.

Det finns människor som sätter heder, ära och principer före materiella värden överraskar.

Vi har alla med åren lärt oss att det finns mutbara och korrumperade i alla delar av samhället men det betyder inte att idealen är döda. Den fria tanken kommer alltid att hitta sina legor, visionerna kommer alltid att gro, konsumism och maktfullkomlighet kommer alltid att möta motstånd.

Jan Lindholm,

miljöpartist

Mer läsning

Annons