Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisutredare hotas

Annons

Samtidigt hoppas man från polisens sida att samarbetet ska vara till nytta i den fortsatta utredningen av jaktbrott.

Bakgrunden till det hela är polisens brist på resurser när det gäller de grova jaktbrotten. De få utredare som finns arbetar ofta ensamma med ärenden som är väldigt känsliga och infekterade.

Länsstyrelserna i Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro tog gemensamt upp problemet vid ett möte med polis och åklagare för ett par månader sedan.

Nu arbetar dalapolisens informative chef Anders Landén vidare med förslaget och hoppas få draghjälp i analysarbetet av BRÅ:s förestående kartläggning av tjuvjägarna.

- Länsstyrelserna har ansvar för att poliserna kan utföra sitt arbete på ett effektivt och betryggande sätt, konstaterar länsrådet Inger Eriksson.

Det har visat sig svårt då de grova jaktbrotten begås inom stora geografiska områden och ofta i gränstrakterna av flera olika län. Med ökad samverkan mellan polisen i Dalarna, Gävleborg, Värmland, Örebro, Uppsala och Västmanland hoppas berörda myndigheter på en förbättring.

I Dalarna finns för närvarande två miljöutredare, en i Falun och en i Mora, som handlägger de grova jaktbrotten. Dessa utgör dock bara en tiondel av alla miljöbrott de två poliserna har att utreda.

- En förstärkning på personalsidan för utredning av jaktbrott blir det här i länet redan i höst, säger chefen för polisens ekorotel, Lars-Ola Sörestad.

Då ska ytterligare två poliser i länet utbildas till kontaktmän och vid behov bistå sina kollegor.i utredningar om misstänkta jaktbrott.

En fördubbling av personalen som Lars-Ola Sörestad hoppas ska leda till att fler jaktbrott kan klaras upp i Dalarna.

Fotnot: BRÅ, Brottsförebyggande rådet, ska som tidningen nyligen berättade, kartlägga tjuvjakten, tjuvjägarna och drivkraften bakom deras handlande.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons