Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisutbildningen i Ludvika ökas kraftigt

Annons

- Det är inget definitivt beslut än men polisledningen har en konkret förfrågan hos oss. De har frågat oss om vi kan två eller tredubbla polisutbildningen. Om de tar vårt förslag så kör den första gruppen i gång under senvåren, så nära är det, säger Lars-Ove Almqvist vid Samarkand2015 som arbetar med distansutbildningen vid högskolans Ludvikafilial.

- Det handlar om en kraftig utökning och är samtidigt ett kvitto på att vårt pionjärarbete med distansutbildning varit lyckat. Vi startade med distansutbildningar redan 2003, säger Almqvist.

I dag kör högskolan två intag per år till polisutbildningen i Ludvika. I snitt har det utbildats sju-åtta poliser per grupp.

- Vi håller nu på att kontrollera att vi kan klara utbildningsökningen. Det behövs mer resurser i form av föreläsare, instruktörer, praktikplatser. Men det kommer vi att klara.

I nästa vecka börjar nästa grupp poliser vid Rosentorps polishögskolas filial i Ludvika och dessa aspiranter kommer att varva teori och praktik mellan Ludvika, sin hemort och polishögskolan i Stockholm.

- Rosentorp i Stockholm kör via telebild ut föreläsningarna i teori till Kasttjärnsparken. Här kan man på distans medverka i undervisningen. Polisaspiranterna här har datorer och studieplatser. Vissa perioder är våra aspiranter ute och kör fysövningar, tränar i simhallen, kör halkbaneprov, över pistolskytte och det görs tillsammans med polismyndigheten i länet.

-Det blir också några veckors specialövningar vid Rosentorp i Stockholm, berättar Almqvist

Poliserna som utbildas på distans läser i två år och sedan följer ett sista halvår i form av en polisaspiranttjänst vid en polisstation i Dalarna.

- När de är klara hos oss är de garanterade en polistjänst i länet men de vet inte vilken ort det blir, berättar Lars-Ove Almqvist.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons