Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisstyrka halveras

Annons

I dagsläget är situationen hyfsad, menar han. Polisbrist råder som bekant i hela landet, men det är först senare i vinter som Falun blir extra drabbat. December och januari ser ut att bli starten på en tung period. Då försvinner flera utryckningspoliser från kommunen. Tre ska göra FN-tjänst, en lånas ut till Säpo, en flyttar eventuellt till Umeå och en tar långsemester. Några lämnar utryckningen i Falun men stannar i länet; två flyttar till Rättvik, en har sökt tjänst i Säter och en går till spaningsroteln.

Peter Karlsson missunnar inte övriga Dalarna fler poliser, men skulle önska att de kunde rekryteras externt.

- Ur länsperspektiv är det väl bra, men i mitt jobb måste jag ju värna lite om Falun. Om vi inte har någon patrull här kan poliser från till exempel Rättvik få åka på akutjobb i Falun. Det tar tid, och det är inte tillfredsställande.

Hur är stämningen på utryckningen nu?

- Det finns god potential, det finns arbetsiver. Men vi måste prioritera så hårt. Det är basverksamhet som gäller; bara utryckning. Att punktmarkera någon kriminell hinner vi inte. Men det är inget nytt för Falun och Dalarna.

Peter Karlsson har talat med chefen för Borlänge närpolisområde om att inleda ett tätare samarbete. Vilket uppmuntras från den Polisoperativa samordningsenheten, POS, som har till uppgift att samordna länets polisresurser.

- Jag tror att vi kan hitta något positivt i det här, att vi tvingas fram till bättre samordning, säger Karl-Göran Karlsson, kommissarie på POS, som tycker att man inte ska överdriva situationen:

- Det kommer inte att bli tomt i Falun. En Borlängebil kan vara i Falun i stället. Det är en planeringssak, samordning efter bästa förmåga. Vi kan få samordningsvinster så att även Rättvik och andra kan hjälpa till. Vi jobbar på att lösa det här.

Samordning och planering kan få det att fungera hyfsat, tror Karl-Göran Karlsson. Men faktum kvarstår att det behövs fler poliser.

I januari kommer fem nya aspiranter från polishögskolan till Dalarna, men ingen av dem kommer att vara placerad i Falun. Och erfarna poliser är svåra att locka när det råder polisbrist i hela landet.

- Det är ju inga som söker hit, det får man se som en varningsklocka. Det är inte konstigt att man drar sig för att komma hit när det ser ut som det gör. Att vi dessutom har pensionsavgångar på gång gör att vi kommer att ha en tuff tid de närmaste tio åren.

- Det enda vi kan göra är samordna, och hitta de bästa lösningarna, säger Karl-Göran Karlsson.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons