Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisstationer avvecklas

Annons

Poliskontoren i Fredriksberg, Grängesberg och Svärdsjö bör läggas ned.

Antalet civilanställda minskas med 22 tjänster.

Detta är huvuddragen i det förslag som polisens utredningsgrupp nu presenterat, och som ska ge besparingar på 19,4 miljoner kronor och säkerställa att Dalarna kan ha 455 anställda poliser vid utgången av 2004.

- Detta är den lösning vi kommit fram till för att vi ska kunna få en varaktig sänkning av vår kostnadsnivå, och inte enbart en svångrem för ett år, säger polismästare Bertil Ståhle, som lett utredningsarbetet.

Trots förslaget att lägga ned åtta polisstationer vill utredningsgruppen behålla närpolisområden i varje kommun.

Tanken är att de polisstationer som läggs ned bör ersättas med poliskontor, som till exempel kan vara gemensamt med kommunens reception.

Men sannolikt utan poliser, eftersom poliserna ska utgå från polisstationerna.

- Nja, det är inte säket att poliskontoren ska vara utan poliser. Det är sådant som man måste titta vidare på. Vi har sagt att varje närpolischef bör utreda hur ett poliskontor kan fungera, säger Ståhle.

Närpolischef utan egen polisstation ska även i fortsättningen ansvara för det lokala brottsförebyggande arbetet, vad som bör prioriteras, samt leda och planera operativa insatser i det egna närpolisområdet.

När det gäller valet att behålla Leksands eller Rättviks polisstation har utredningen föreslagit Rättvik, eftersom att det där finns bättre kapacitet att inrymma den totala verksamheten. Några direkt avgörande skäl som talar för motsatsen finns inte.

Utredningen konstaterar att det finns en del vinster att göra med att lägga ned åtta stationer, exempelvis när det gäller effektivare utnyttjande av resurser i hela länet, kompetensutveckling, och rekrytering.

Men, förstås, en hel del på minussidan.

- Självklart innebär det en del försämringar. Men vår bedömning är ändå att vi kan behålla en acceptabel polisverksamhet, säger Ståhle.

Försämringar som näms i utredningen är bland annat:

Längre handläggningstider när civilpersonal försvinner, åtminstone under en övergångsperiod.

Poliser tvingas i högre utsträckning jobba med anmälningsmottagning och receptionsverksamhet. Men detta kan också vara lämpliga rehabliteringsuppgifter.

Poliser tvingas resa mer.

Smärre försämringar när det gäller övervakningsverksamhet på någon eller några av de orter som drabbas av nedlagda polisstationer.

Men utredningen konstaterar att det redan i dag är en kraftigt begränsad yttre tjänst på sina håll, och att det främst handlar om planering, ledning och samordning än om var personalen är placerad.

Rapporten bygger på att man ska spara 6,8 miljoner kronor på civil personal, 6 miljoner på övertid, 4,4 miljoner på lokaler, och 2,2 miljoner på övriga utgifter, exempelvis resor och mobiltelefoni.

I går överlämnades förslaget till de fackliga organisationerna och till utvecklingskommittén. Varken polisförbundets ordförande i Dalarna, Nils-Erik Edlund, eller länspolismästare Matts Johansson ville kommentera innehållet i går.

- Vi ska nu ha en vecka på oss att gå igenom den här rapporten. Sedan kan det bli aktuellt med facklig förhandling, och efter det får vi se om det blir aktuellt med några ändringar innan vårt slutförslag överlämnas till polisstyrelsen för beslut, säger länspolismästare Johansson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons