Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisstationen i Älvdalen håller sommarstängt

Annons

På grund av personalbrist och semestrar blir det fullservice bara en dag i veckan på polisstationen i Älvdalen.

Men i praktiken är även denna dag i fara eftersom Mora, Orsa och Älvdalen ska "samordna sina resurser", vilket betyder att Iris Hedén, civilanställd i Älvdalen, kan kommenderas att jobba i Mora i stället.

Samma sak med den polisiära bemanningen. För några veckor sedan togs den tidigare närpolischefen Leif Sandqvist bort från Älvdalen. Under en tid ska han nu jobba i Mora och Malung.

Kvar är nu polismännen Bert Hårdén och Jan Andersson som har heltid, samt Sixten Persson, som har halv pension. Och de ska ha semester under sommarmånaderna. Dessutom kan de kommenderas på andra håll i länet.

- I Mora ska vi försöka hålla öppet heltid och dit kan folk vända sig för att få hjälp med pass och liknande, säger Jan-Erik Skarp.

För några år sedan hade Älvdalen fem tjänster och de kunde jobba effektivt med förebyggande verksamhet och utredningar. Brottsligheten minskade med 50 procent per år.

Nu stiger brottsligheten igen, även om Älvdalen hör till de minst brottsbelastade kommunerna i Dalarna.

- Det känns tråkigt och sorgligt, speciellt när allmänheten drabbas av brott. Men vi får göra det bästa med de resurser vi har, säger Jan-Erik Skarp.

Bert Hårdén, polis i Älvdalen, säger luttrad:

- Vi är vana vid nedskärningar. Statsmakterna har bestämt att det ska vara så här och dragit resurser från oss under flera år.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons