Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisstation stängs?

Annons

- Vi kommer aldrig acceptera att polisen och den administrativa personalen på polisstationen i Hedemora ska ersättas med ett hål i väggen, säger Owe Ahlinder, ordförande i Hedemora-centern.

Som ett alternativ föreslår utredningen att polishuset ska ersättas efter modellen "polis på kontor". Men det innebär att personalen inte kan ha någon data inkopplad. Detta eftersom lokalerna inte kommer att vara specialskyddade från obehöriga inkräktare.

Därför kommer inte heller något känsligt polismaterial att förvaras i lokalerna. Till exempel måste allt material kring pågående kriminalutredningar förvaras bokstavligt talat bakom lås och bom. Något som i det södra polisdistriktet endast går att göra i Avesta.

I den utredning som presenterats för politikerna slår fast att servicen kommer att försämras i de kommuner som drabbas av nedläggning av polisstationer. Utredarna anser dock att allmänheten kommer att uppleva sämre trygghet i vardagen.

- De gör också bedömningen att verksamheten kan bedrivas på en acceptabel nivå. Det är en uppfattning som jag inte delar, säger Owe Ahlinder. Tvärtom blir det en försämring för Hedemoraborna. Polisen har som uppgift att få bukt med brottsligheten och öka människornas trygghet. Om vi ska nå det mål som statsmakterna satt upp kan en kommun av Hedemoras storlek nöja sig med att få en polisstation ersatt med en telefon. Utredningen är skandalöst dålig. Den berättar inte på långa vägar om konsekvenserna.

- Att flytta polisens resurser till Avesta och ersätta polishuset med en telefonhytt är ett hån mot Hedemoras befolkning. De ska i fortsättningen få ställa sig i en telefonhytt och ställa sina frågor till en polis. Kommunledningen ska inte leva i tron att polisen kan bedriva polisverksamhet på ett kontor. Flytten till Avesta innebär att Hedemoraborna får det svårare att till exempel ansöka pass, lämna in hittegods eller söka tillstånd.

I utredningen framhålls att det behövs någon förstärkning av de personella resurserna ifall arbetsuppgifter slussas över från Hedemora.

- Jag är säker på att kontorspersonalen redan i dag i Avesta har fullt upp. Konsekvensen blir istället att poliser måste utföra arbetsuppgifter som den administrativa personalen inte hinner med, säger Owe Ahlinder. Då blir de negativa effekterna av en stängning av polisstationen ännu värre. Det är illa nog.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons