Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polispusslet är klart

Annons

Sommarens schemaläggning börjar ta form för Polismyndigheten Dalarna. Och bemanningen ser ut att bli ungefär som förra sommaren.

- Det ser hyfsat ut. Det blir mycket pusslande för att få det att gå ihop, säger Karl-Göran Karlsson, kommissarie på Dalarnas enhet för Polisoperativ samordning, POS.

Under sommaren måste utredningspersonal från till exempel narkotika-, vålds- och ekoroteln gå över till krimjouren, för att polisen ska klara av att ta de mest akuta händelserna. Under tiden läggs många utredningsärenden på hög.

Fredag- och lördagnätter, då det kan vara oroligt på flera håll i länet, finns det normalt ungefär tio-elva bilar i länet. Under sommaren ska det som minst finnas ungefär sju-åtta bilar i länet under en helgnatt, varav tre i Falun-Borlänge, en i Avesta, en i Ludvika och en i norra delarna av länet.

I Borlänge finns också länsförstärkningsgruppen med en insatsledare, tre poliser och två hundförare, som är till för att täcka upp där de för tillfället behövs.

Vardagsnätter finns normalt ungefär sex-sju bilar rullande i länet. Under sommaren ska minst fem finnas ute hela tiden, men det kan bli tunt sett över hela länet, menar Karl-Göran Karlsson.

I norra Dalarna kan det bli långa utryckningar, då det ibland bara finns en bil som ska täcka ett område som omfattar Malung, Mora, Leksand och Rättvik.

En vanlig dag mitt i veckan kan antalet polisbilar i dag vara mycket varierande; allt från tio till femton eller ännu fler. Under sommaren väntas man kunna ha mellan sex och åtta bilar i rörelse dagtid.

Utöver dessa siffror tillkommer krimjourerna och en del trafikpoliser.

Särskilda förstärkningar planeras för till exempel midsommar och evenemang som Classic car week i Rättvik, där det rapporterades om mycket fylleri förra året.

Som tidningen tidigare skrivit har det sett svårt ut att bemanna länskommunikationscentralen, LKC, under sommaren. Men även där ser Karl-Göran Karlsson en ljusning:

- Nu ser det ut att fungera. Det är ett jättejobb att planera, alla pusslar på sina håll. Uppoffringar och samarbete gör att det går.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons