Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polispatrull beskjuten på öppen gata

Annons

Klockan var 02.40 under natten mot lördag när en anmälan inkom till polisen om att ett gäng uppträdde störande utanför restaurang Bolanche. Där han hade någon också sett att en av de inblandade var beväpnad.

Länets insatsstyrka sattes in. Just den här natten ingick fyra poliser i styrkan och det är en bemanning som, vid tillfällen då inget utöver det vanliga förväntas hända, är normal.

Strax före klockan tre observerade styrkan fem personer längs Hagavägen, vars signalement stämde överens med det som lämnats på det störande gänget. Personerna i fråga stoppades och insatsstyrkan påbörjade identifiering och kroppsvisitering.

Då försökte en av männen smita. Han slet sig loss, lämnade Hagavägen och fortsatte springande in på en gårdsplan längs Saresgatan. Där drog han fram ett vapen och avlossade ett skott mot den polisman som följde efter.

Polisen lyckades dock undgå att träffas av kulan.

- Vi tittar på vapnet just nu. Det rör sig utan tvekan om ett skarpladdat sådant, säger kommissarie Per-Åke Mårtensson vid polisen i Dalarna.

Kort efter skottlossningen greps samtliga i gänget. Det rör sig om kända kriminella som är mellan 19 och 22 år gamla. Till vilken gruppering personerna i fråga hör vill inte polisen i det här läget berätta. Nu är de misstänkta för mordförsök och medhjälp till mordförsök.

Poliserna i insatsstyrkan tog timmarna efter händelsen om hand av polismyndighetens krisgrupp. Efter samtalet kunde man konstatera att samtliga efter omständigheterna mår bra. Det gäller även den polis som blev beskjuten.

Hans chef, Per-Åke Mårtensson, låter meddela att polismannen nu går på en längre och sedan tidigare planerad ledighet. Under den kommer arbetsgivaren att ha upprepade kontakter för att kontrollera att polismannen mår fortsatt bra.

- Det är naturligtvis aldrig roligt att bli utsatt för sådant här och vi ser mycket allvarligt på det som inträffat, fortsätter Per-Åke Mårtensson.

Under lördagen finkammade polisens tekniker brottsplatsen. Förutom det skarpladdade vapnet fann man en burk tårgas eller pepparspray slängd i området. Om även den tillhör de gripna personerna är i nuläget oklart. I dag ska åklagaren ta ställning till om de anhållna ska begäras häktade.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons