Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polismordet "utstuderad avrättning"

Annons

Mordet på polismannen Fredrik Widén i Nyköping i juni var en utstuderad avrättning. Den misstänkte 55-åringen hade länge varit förberedd på att döda. Dådet var hänsynslöst, sade åklagaren Pär Andersson vid en presskonferens i dag.

55-årigen åtalas för bland annat mord och försök till mord i två fall.

Fredrik Widén och två kollegor skulle den 20 juni hämta den psykiskt instabile 55-åringen enligt lagen om psykisk tvångsvård. Uppdraget slutade i tragik. I trappuppgången till mannens bostad öppnade 55-åringen eld mot poliserna. Widén träffades av minst sju skott och avled av sina skador. Ytterligare en polisman träffades och skadades i ena armen när han befann sig utanför fastigheten. Den tredje polismannen "sattes ur spel", hur vill inte åklagaren säga.

Ett djupt hat mot rättsväsendet och psykiatrin låg av allt att döma bakom mordet. Ända sedan den misstänkte 55-åringen dömdes för andra grova brott 1994 har han utvecklat ett stort hat mot företrädare för rättsväsendet och rättspsykiatrin. Enligt åklagaren Pär Andersson var mannen mentalt förberedd på att han skulle gripas för sitt hat mot samhället.

Polisens utredning har avslöjat att mannen under många år kartlagt och bevakat personer inom rättsväsendet och rättspsykiatrin. Han har i brev och i annan form uttalat hotelser mot företrädare för rättsväsendet och deras anhöriga.

I mannens bostad har polisen hittat stora mängder ammunition och andra föremål som tyder på att mannen varit beredd att genomföra sina hotelser.

Enligt åklagaren var risken överhängande att också den mördade polismannen Fredrik Widéns kollegor kunde ha skjutits ihjäl. Vid skottdramat tömde 55-åringen hela sitt magasin med ammunition och det var mer en tillfällighet att inte fler poliser träffades.

Den åtalade 55-åringen har i det närmaste vägrat att uttala sig i polisutredningen. I de inledande förhören har han sagt att poliserna offrades på rättsrötans altare. Han har därefter nekat till brott och inte velat säga något mer. Enligt åklagaren Pär Andersson är bevisningen mot 55-åringen stark.

Enligt Andersson uppträdde 55-åringen lika utstuderat och hänsynslöst när han sköt mot Widéns 27-årige kollega. När kollegan blev beskjuten tog ammunitionen slut.

Utredningen visar att mannen har haft ett stort intresse för vapen, bland annat har han genomgått en vapenutbildning i närstrid i USA.

TT

Mer läsning

Annons