Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Polismord klaras upp

Annons

Nästan alla polismord klaras upp.

Detta eftersom polisen redan har mycket information att använda sig av när utredningen inleds.

- Någon ser att en bilstöld är i vardande och ringer till polisen, som åker ut till platsen. Vittnen har sett ett registreringsnummer på en bil och har kanske sett annat som kan leda polisen till gärningsmännen, säger Leif G W Persson.

- Det är ofta vid ett följande ingripande som mordet sker. Gärningsmännen försöker skjuta sig ut eller använder kniv. De flesta polismän som dödats i tjänsten har blivit skjutna, säger Persson.

Mordet på polisman Ulf Grape är därför inte ett polismord, tror Leif G W Persson.

- Under de senaste hundra åren har det begåtts 30 polismord. Bara ett av dem har inte klarats upp, tror jag. Ett polismord ska inte bedömas vara allvarligare än något annat mord, men i praktiken får en polismördare ett strängare straff än andra mördare.

- Det anses vara förgrovande om gärningsmannen skjuter mot polisen och försvårar ingripandet. I dag får en polismördare sitta i fängelse i åtminstone 20 år. Tony Olsson kan till exempel räkna med det, hävdar Persson.

- Men jag tror inte att det var han som sköt polismännen i Malexander. Han är egentligen inte så tuff. Jackie Arklöf har tagit på sig morden och jag tror att det var han som gjorde det med tanke på hans bakgrund och profil.

Den tredje gärningsmannen, Axelsson, var redan skjuten i magen när morden begicks, säger Leif G W Persson.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons