Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisman misstänks ha provocerat fram brott

Annons

Den 35-årige kommissarien har jobbat för länskriminalen i Stockholm.

Han dömdes den 28 oktober i år till fyra och ett halvt års fängelse för flera brott, bland annat grovt narkotikabrott, grovt vapenbrott och grovt tjänstefel.

Enligt Eskilstuna tingsrätts dom har han vid flera tillfällen ägnat sig åt brottsprovokation i sitt arbete som polis.

Genom samarbete med infiltratörer ska han bland annat ha hjälpt till att förse kriminella med vapen, för att sedan kunna göra tillslag.

Nu har polisens internutredare i Umeå fått i uppdrag att titta på om 35-åringen kan ha orsakat vapentillslaget på First Hotel Grand i Falun, den 9 mars 2002.

Han ska ha förekommit som uppgiftslämnare och befann sig i foajén till hotellet när den nationella insatsstyrkan stormade konferensrummet.

Där greps sju personer, varav en bar skottsäker väst.

Sju vapen fanns i rummet men endast fyra av de personer som deltagit i mötet kunde bindas till något vapen och dömas för vapenbrott.

Kammaråklagare Katarina Lindström ledde förundersökningen om Grandmötet, och i dag säger hon att det framkom misstankar om brottsprovokation redan under utredningen i Falun. Kriminalkommissarien förhördes om sin närvaro.

Kvällen innan tillslaget hade han varit på Grand och ställt frågor om det aktuella konferensrummet.

- Vi grävde i det där inledningsvis och frågade honom vad han gjorde där. Men han ville inte svara på det, och det gick inte att komma vidare, säger Katarina Lindström.

I efterhand, när kriminalkommissariens metoder blivit kända, har tidigare misstankar fått ny fyr. Katarina Lindström hade tidigt en känsla av att någonting inte stämde i utredningen.

- Men det kom aldrig fram någonting konkret. Därför väckte jag åtal, säger hon.

Katarina Lindström har en bild av omständigheterna som hon tror stämmer.

Men eftersom hon förmodligen ska höras av internutredarna i frågan vill hon inte uttala sig om det än.

I nästa vecka tar de beslut om huruvida man ska inleda en förundersökning i ärendet.

Enligt Katarina Lindström är det mycket som talar för att det blir så.

- Om det kommer fram att det varit fråga om brottsprovokation så är det mycket upprörande. Dels för att det bidragit till att personer dömts till fängelse, dels för att det kunde ha slutat hur som helst, med så mycket vapen på ett hotell mitt i stan.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons