Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisman greps rattfull - får behålla jobbet

Annons

Polisinspektören körde sitt fordon i Uppsala län den 4 juni i år. Han var vid tillfället inte i tjänst. Han stoppades av en polispatrull på grund av brister i fordonets belysning. Vid ett alkoholutandningsprov visade det sig att det handlar om rattfylleri. Polisinspektören hade då 0,27 mg/l i utandningsluften.

I ett brev till RPS, Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd, skriver länspolismästaren Matts Johansson att det "inte har framkommit sådana uppgifter som tyder på att polisinspektören skulle ha framfört fordonet vårdslöst eller på annat sätt utsatt medtrafikanter för synnerlig fara. Händelsen inträffade inte heller vid sådan tidpunkt eller plats där trafikmiljön var särskilt intensiv."

Därför tycker han att ett avskedande skulle utgöra en alltför ingripande åtgärd.

Hur ofta ertappas poliser i Dalarna med att köra bil onyktra?

- Det går inte att bestämt ange ett antal. Helst bör det inte förekomma alls, men trots det händer det nog någon gång per år.

I dina överväganden säger du dels att polisen inte agerade vårdslöst när han körde rattfull och dels att han körde vid en tid då det inte var mycket trafik. När på dygnet och var körde han?

- Han körde vid lunchtid på en EU-väg.

Anser du att sådana skäl är förmildrande omständigheter?

- Det är inga förmildrande omständigheter när det gäller polismän, för de ska inte köra rattfulla.

Men du nämner ändå dessa skäl som förmildrande omständigheter?

- Nej, egentligen är det inte det.

Du anser att det är för tufft att avskeda honom, vilka åtgärder anser du lämpliga att vidta?

- Han har godkänt ett strafföreläggande, det vill säga han har erkänt brottet. Han kommer att betala böter. Dessutom bör arbetsgivaren ha ett samtal med honom om händelsen.

Räcker det?

- Ja, det tycker jag att det räcker i det här fallet.

Var går gränsen då? När ska en polis som har kört rattfull få sparken?

- I normalfallet får man sparken när man har kört rattfull, om man inte är alkoholiserad. Om man är alkoholist och vill underkasta sig den vård som arbetsgivaren erbjuder, jämnställs alkoholismen med sjukdom - enligt en dom i arbetsdomstolen och då kan man inte avskedas.

Har den aktuella polisinspektören alkoholproblem?

- Jag vill inte gå in på något ensikilt fall.

Ordföranden i Dalarnas polisförbundet, Nils Erik Edlund säger att han är för dåligt insatt i det aktuella fallet. Polisförbundet kommer att företräda den aktuella polisinspektören först när ärendet kommer till Polisens ansvarsnämnd, där ärendet avgörs. Han säger samtidigt att sådana här brott inte ska förekoma inom polisskåren:

- Det här är djupt tragiskt. Men det finns ingen ursäkt för ett sådant här brott och det är speciellt olyckligt när det drabbar någon som i sitt yrke har att beivra den här typen av brott.

Polismannen har erkänt och får betala böter.

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons