Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisledningen försvarar anmälan mot polisman

Annons

Den 30 september uttalade sig Tommy Engvall i tidningen om polisens kraftiga höjning av bötesbelopp vid trafikförseelser. Han var kritisk och uppmanade sina kollegor till försiktighet i tillämpningen av det nya regelverket.

Tre dagar senare polisanmäldes Engvall av polisledningen Dalarna för sina uttalanden i tidningen.

Något brott har han dock inte gjort sig skyldig till. Det kunde JK Göran Lambertz konstatera. Uttalanden i tidningen omfattas av den i tryckfrihetsförordningen reglerade meddelarfriheten.

Nu granskar i stället JK om åtgärden att anmäla polismannen utgjort en överträdelse av tryckfrihetsförordningens regler om skydd för meddelare och har därför begärt ett yttrande från polismyndigheten.

Den har i sin tur begärt yttrande från länspolismästare Matts Johansson som bland annat skriver att man inte vidtar några åtgärder eftersom Engvall nu går i pension men att det måste kunna ifrågasättas om det är rätt att yttra sig så som han gjort.

I sitt svar till justitiekanslern skriver polismästare Bertil Ståhle och polismästare Dag Wixner:

"Engvall har uttryckt uppfattningen att bötesbeloppen är för höga. Denna uppfattning måste han ha rätt att torgföra, exempelvis i media. Engvall har dock även, som det kan uppfattas, i den aktuella artikeln uppmanat sina kollegor att begå tjänstefel. Det åligger polismyndigheten att i denna situation omedelbart överlämna ärendet till åklagare".

Sammanfattningsvis anser de att polismyndigheten handlat enligt rådande lagar och föreskrifter.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons