Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliskritisk rap-duo friad i rätten

Annons

Det är inget brott att sjunga "alla i Landskrona hatar poliser". Rapparna Emilusch|&|Caustic friades i tingsrätten från åtal om förargelseväckande beteende.

Trots att lagmannen Jan Alvå nyss kallat rapduons låtar för "oljud" så kom en varm applåd från fansen på plats i rättssalen när Alvå sade:

Rättegången var över på mindre än en timme och efteråt i vårsolen utanför Lunds tingsrätt fick rapparna Alexander "Caustic" Nodbring, 22, och Emil "Emilush" Göransson, 19, kramar och pussar av fans och Alexanders mamma Susan.

Killarna var också lättade.

De åtalades för förargelseväckande beteende för att ha sjungit "alla i Landskrona hatar poliser" och "vi ska starta krig mot grisarna", textrader som de tycker hör till hip-hopens uttryck. Den här så kallade snuthatarlåten framfördes på publikens begäran vid en festival i Landskrona i somras för en publik på runt 300 personer.

Han ville inte kommentera den friande domen.

Rapparna förde sin egen talan i rätten eftersom målet ansågs ha för lågt straffvärde för att de skulle tilldelas offentlig försvarare. Ärendet avgjordes av lagmannen ensam, utan nämnd.

De tre vittnen duon kallat in berättade om lugn festivalstämning när låten framfördes. Någon kallade åtalet "löjligt".

Emil Göranssons äldre bror Jimmy tyckte att texten kanske inte var broderns mest begåvade, men sade att han visste hur trött Emil var på att polisen utan anledning så ofta stoppar och kontrollerar honom på gatan.

Lagman Alvå höll med åklagaren om att yttrandefriheten inte är absolut. Men brottet förargelseväckande beteende ska inte heller användas för att inskränka yttrandefriheten, motiverade han sin friande dom.

TT

Mer läsning

Annons