Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliskåren minskar

Annons

Det är för att få ekonomisk balans under åren 2005 och 2006 som storsläggan tas fram.

Detta samtidigt som dalfolket kämpar för att få behålla länets polisstationer och att fler poliser ska utbildas för placering i länet.

Inför valet i höstas lovade regeringen att det skulle komma 4 000 nyutbildade poliser för att förstärka landets polisdistrikt. Tusen poliser varje år under en fyraårsperiod. Men så blir det inte.

Tidningen har läst Rikspolisstyrelsens budgetunderlag som nu överlämnats till regeringen inför budgetförhandlingarna.

I sammanfattningen av utredningen skriver Rikspolisstyrelsen att sedan mitten av 1990-talet har antalet anställda i polisväsendet minskat från närmare 26 000 personer till cirka 23 000.

En åtgärd som påstås varit nödvändig för att anpassa kostnaderna till de ekonomiska ramar som statsmakten angett.

Antalet poliser måste minskas med minst 1 800 personer och antagningen av polisstuderande måste reduceras till ett minimum för att endast till viss del ersätta kommande års pensionsavgångar.

Det som kommer fram i utredningen stämmer väl med den information som länspolismästare Matts Johansson fått.

- Det kommer att kosta mer än beräknat för oss även i Dalarna när vi ska betala för pensioner till många som slutar sin tjänst, sade Matts Johansson när han besökte Hedemoras kommunalråd Gun Drugge för en tid sedan.

Rikspolisstyrelsen skriver till regeringen att nu måste polisen åstadkomma rationaliseringar i en storleksordning som motsvarar en medelstor polismyndighet per år under perioden 2003 till 2006.

Det innebär att motsvarande fyra polismyndigheter, som den i Dalarna eller större, försvinner.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons