Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisingripandet mot syriska familjen JO-anmält

Annons

Rädda Barnens lokalavdelning i Malung har genom ordföranden Margaretha Enders JO-anmält polisen för deras sätt att ingripa i samband med att en familj från Syrien togs till förhör eftersom de befann sig i Sverige olagligt.

Det var den 4 september som fyra polismän från Borlänge hade fått uppdraget att hämta familjen eftersom den skulle utvisas till Syrien. Familjen har bott i Malung de senaste två åren och både mamman och pappan i familjen togs med av polisen medan två av familjens tre barn som fanns hemma i bostaden lämnades kvar ensamma.

- Vad jag som ordförande för Rädda Barnen i Malung på det bestämdaste protesterar mot är behandlingen av familjens tre barn. För det första att gripa bägge föräldrarna och lämna två barn ensamma hemma. För det andra att undanhålla familjen information om pappans befinnande, säger Margaretha Enders, ordförande i Rädda Barnens lokalavdelning i Malung, i sin anmälan.

I sin JO-anmälan påpekar Margaretha Enders att man också bör ifrågasätta att bara pappan i familjen skickades tillbaka till Syrien då man inte vet var han finns eller hur han mår och vad som kommer att hända honom. Anmälaren menar att detta strider mot både barnkonventionen och mänskliga rättigheter och allt sunt förnuft.

Anmälaren menar därför att det är viktigt att polisens agerande granskas för att man kan få ett besked om polisens agerande varit rätt och om polisen fullgjort sina skyldigheter gentemot mannen och hustrun i familjen.

I sammanhanget kan nämnas att några dagar efter gripandet av mannen i familjen förpassades denne ut ur landet till Syrien varifrån familjen kom till Sverige för fyra år sedan. De flydde sitt land eftersom de var förföljda. Anledningen var att familjen tillhör en kristen organisation som inte accepteras i Syrien.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons