Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser utbildas på högskola i Ludvika?

Annons

- Elever som är hemmahörande i området kommer att ha en del av den praktiska utbildningen på hemmaplan. Exempelvis kan man använda skjutbanan längst upp i polishuset för skjutövningar. Halkträningen kan också ske lokalt.

- I en första omgång kan det bli fråga om 12 eller 24 elever. Vi hoppas att utbildningen kan startas nästa vår, säger Lars-Ove Almquist, platschef vid högskolan i Ludvika.

Polisen lokalt i Västerbergslagen ser mycket positivt på initiativet. Även på regional nivå är uppslutningen stor. Biträdande länspolismästaren Maria Oswaldson har skrivit på ansökan om utbildningen som för någon vecka sedan sändes till Polishögskolan i Solna.

- Vi har ännu inte fått något svar men att döma av de kontakter vi haft hittills så låter det positivt även från central nivå, uppger Almquist.

För närvarande är 452 poliser anställda vid polisen i Dalarna. Ett ganska stort antal av dem är dock inte i tjänst, bland annat på grund av sjukdomar. Ett annat problem som polisen ser framför sig är pensionsavgångarna.

- Hälften av våra poliser är över 50 år. Inom fem år så är det i vissa områden i Dalarna mer än hälften av poliserna som går i pension, konstaterar Maria Oswaldson.

Om distansutbildningen blir verklighet kan den vara ett bra sätt att möta personalavgångarna.

- Vi vet att det i glesbygden finns människor som är intresserade av att bli poliser och som skulle vara lämpade för yrket.

- Problemet är att de på grund av exempelvis familjeförhållanden inte är beredda att bosätta sig i Umeå, Stockholm eller Växjö under några år för att gå på polishögskolan, säger Oswaldson.

Hon berättar att Polishögskolan sedan en tid driver försök med distansutbildning. Men i de fallen handlar det om att personer ensamma på hemmaplan läser teorin och med jämna mellanrum måste besöka Polishögskolan för tentor och annat.

- I Ludvika vill vi skapa en knutpunkt. Elever som läser på distans kan samlas här för att tillsammans med kurskamraterna göra grupparbeten och liknande.

Polishögskolan väntas redan inom de närmaste månaderna, kanske till och med inom några veckor, ge besked om hur den ställer sig till distansutbildning i Ludvika. Det slutgiltiga beslutet tas sedan av Rikspolisstyrelsen.

- Till många orter inom sju-åtta mils avstånd från Ludvika är det i dag svårt att rekrytera nya poliser. Får vi en knutpunkt i Ludvika tror vi att rekryteringen underlättas, framhåller Maria Oswaldson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons