Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser övervakade fest

Annons

Någon stormning av lokalen blev det aldrig tal om under kvällen eller natten. Fem kriminalpoliser, varav två från rikskriminalen, gick lugnt in i lokalen vid 21.30-tiden.

Resultatet av besöket mynnade ut i en anmälan mot brott mot ordningsstadgan för att klubben inte hade ansökt om tillstånd för offentlig danstillställning.

Dessutom greps en man för hot mot tjänsteman, och senare utanför lokalen en man som misstänks för brott mot vapenlagen. Detta för att han visat upp en tårgasbehållare, vilket strider mot vapenlagen. Båda togs till förhör men släpptes senare på fri fot.

Orsaken till det jättelika polispådraget var en pågående privat festtillställning i mc-klubben Big Twins lokaler på Fredsgatan.

Polisaktionen hade planerats under en dryg vecka, men ingen vill från officiell polisiär ort förklara huvudanledningen till besöket i Ludvika.

Inofficiella uppgifter från mc-klubben talar om att klubben fått avslag på en ansökan om utskänkning av alkohol i samband med en privat fest under lördagen.

Medlemmar från ett stort antal andra mc-klubbar i hela Mellansverige hade bjudits in.

- Det var dåligt av polisen att neka oss tillstånd. Vi blev självklart förbannade och klargjorde att vi i alla fall tänkte servera öl, berättade en av medlemmarna i Big Twins.

Big Twins har vid ett 20-tal andra tillfällen aldrig nekats tillstånd. Varför man plötsligt nu skulle få nobben kunde man inte få någon förklaring till.

Att klubben, trots det negativabeskedet, ändå hade för avsikt att servera alkohol föll naturligtvis inte i god jord hos myndigheten. På något vis såg sig polisen tvungen att markera sitt ställningstagande.

- Detta var en privat fest och vi hade väldigt många inbjudna gäster. Skulle vi då inte få bjuda på öl?, frågde sig medlemmarna i Big Twins.

Ingen från polisen vill i dag kommentera uppgifterna. Det enda som Bengt Larsson, befäl vid länsalarmeringscentralen i Falun bekräftar, är att polis gick in i lokalen vid 21.30-tiden.

Hur många som besökte festen finns inga uppgifter om. Insatschefen, Anders Gustafsson, Borlänge, fick dock ta del av den namnlista som förekom vid insläppet i lokalen.

Uppgifter finns om att mellan 150-200 personer passerade under kvällen och natten. Det finns inga uppgifter på att någon skulle ha gjort sig skyldig till narkotikabrott. Polisen Dalarna brukar av tradition alltid skriva ett pressmeddelande till medierna när större händelser förekommit i länet. Lördagens händelse vill tydligen ingen tala officiellt om.

Hur stora kostnader den redan hårt ansträngda polismyndigheten Dalarna drog på sig i extrautgifter under lördagen talar ingen högt om. Ingen vill i varje fall säga något. Att siffran vida överstiger ett sexsiffrigt belopp kan tas för givet.

Närmare klockan fyra på söndagsmorgonen lämnade de sista gästerna lokalen. Det handlade om ett 40-tal personer.

Klockan fyra försvann alla polismän från Ludvika.

I nätet fastnade en anmälan om brott mot ordningsstadgan, ett misstänkt hot mot tjänsteman samt ett brott mot vapenlagen, i form av tårgas.

En berättigad fråga i sammanhanget, vad var polisaktionens syfte?

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons