Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser lockas till Hofors

Annons

- Vi behöver sju-åtta nya poliser i Hofors. Flera av dem hoppas jag att vi kan hämta från Avesta, Hedemora eller Säter.

Hedemorabon och närpolischefen Michael Gustafsson berättar om sitt arbete att försöka rekrytera nya poliser till Hofors.

I sin lokaltidning hemma i Hedemora följer han samtidigt kampen för att få behålla polisstationen i Hedemora.

- Det är ingen hemlighet av att poliserna är missnöjda med polisledningens sätt att sköta verksamheten i Dalarna. Därför vill en del poliser söka sig till ett område som i alla fall har en polisstation.

Ett annat område betyder i klartext Gävleborgs län. Skulle poliserna välja att byta länsarbetsgivare innebär det också en extra löneökning på 2 500 kronor i månaden.

Michael Gustavsson har nu inlett ett intensivt arbete med att försöka fylla upp de polisvakanser som finns i Hofors.

- Vi har knappt någon personal kvar. De få som finns kvar är nära att jobba ihjäl sig. Under sådana omständigheter kan jag inte vara kvar. I sex år jobbade jag i Stockholm, men bodde i Hedemora. Nu har jag sagt upp mig från tjänsten som närpolischef i Hofors eftersom jag är beredd att återigen börja arbeta i Stockholm, säger Michael Gustavsson.

Men skulle det bli ordentlig fart på rekryteringen av nya poliser gör Michael Gustavsson ingen hemlighet av att han då funderar på att dra tillbaka uppsägningen.

- Som Hedemorabo och närpolischef är jag i en intressekonflikt, säger han. Att rekrytera poliser från den ort man bor och till en grannkommun känns inget vidare. Men en sak är säker. Polisledningen gör ett fruktansvärt misstag om man beslutar sig för att avveckla polisstationen i Hedemora. Det klientel som finns i södra Dalarna visar att det behövs en lokal polisorganisation i kommunen.

Owe Ahlinder som dragit igång en namninsamling till stöd för polisstationens bevarande i Hedemora anser det alarmerande att poliserna i södra Dalarna söker sig från distriktet.

- Vissa kommuner håller på att utarmas. De rika kommunerna vinner och gör de fattiga kommunerna ännu fattigare. Nu är det regeringens ansvar att se till att polisen får de resurser man behöver, säger Owe Ahlinder.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons