Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser kritiserar åklagare

Annons

Polismännen är övertygade om att allmänhetens förtroende både för polisens arbete och rättsväsendet naggas ordentligt i kanten när brottslingar behandlas på det här sättet.

- Den här mannen har under flera år varit ett stort bekymmer och polisen får massor av anmälningar mot honom. Och trots att han dömts för flera grova brott till ett längre fängelsetraff får han fortsätta att gå lös. Det rimmar dåligt med folks rättsmedvetande, säger en polisman som är mycket upprörd.

- Många gånger känns det meningslöst då man lägger ner ett stort arbete, och sedan mynnar det hela ut i att den skyldige med ett flin på läpparna kan lämna polisstationen, säger polismannen, som vill vara anonym.

Men flera kolleger till polismannen framför samma uppfattning och man är frusterade över hur det egentligen kan gå till.

- När sådant här sker och folk får läsa i tidningarna om brott som begåtts och sedan att vederbörande bara kan fortsätta, förstår man om folk är både upprörda och även skrattar åt eländet, säger polismannen till tidningen.

Flera polismän menar att det här gäller en person som trots en dom på ett års fängelse avkunnad så sent som den 9 december och ännu inte avtjänad, fortsätter att begå brottsliga handlingar.

- Vi har under tiden efter domen fått in ett flertal anmälningar. För det mesta har den aktuella personen hunnit undan eftersom det saknats poliser och jag förstår dem som ringer oss och känner sig uppgivna, säger en polisman.

Åklagaren Ann-Carlotte Ädling menade att eftersom brottsrubriceringen i det senaste fallet inte kommer att handla om rån utan någon lindrigare art av brottrubricering fanns det inga skäl att begära Malungsbon häktad.

- Inte heller med bakgrunden av den dom han har på sig. Den har överklagats och bedömningen har gjorts att den nu nämnda brottsligheten som han är misstänkt för inte räcker för ett häktningsförfarande, sade åklagaren Ann-Charlotte Ädling.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons