Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser gripna för politikermord

Annons

Fyra poliser greps i dag i Guatemala misstänkta för mordet på tre centralamerikanska parlamentariker. En av de mördade var, Eduardo D'Aubuisson, son till grundaren av El Salvadors dödspatruller.

Bland de gripna finns Luis Arturo Herrera, chef för rikspolisens enhet mot organiserad brottslighet, sade inrikesminister Carlos Vielman.

Förövarna sköt Eduardo D'Aubuisson och två andra salvadoraner samt deras chaufför innan de satte eld på deras bil medan de fortfarande var vid liv. De förkolnade kropparna hittades i måndags på en väg runt tre mil sydost om Guatemala city.

Utredarna har fortfarande inte funnit något motiv till dådet men spekulationer förekommer om att det antingen var ett politiskt attentat eller att det har koppling till regionens mäktiga kriminella ligor.

Eduardo D'Aubuisson var son till den salvadoranske högerpolitikern Roberto D'Aubuisson, som anses ha grundat dödspatrullerna i El Salvador. Presidenten i El Salvador, Tony Saca, som är medlem i Arena-partiet grundad av D'Aubuisson den äldre, tackade Guatemala för att så snabbt ha löst fallet.

De övriga gripna är en poliskommissarie och två utredare på enheten för organiserad brottslighet. Enligt Vielman pågår jakten efter ytterligare två misstänkta.

Vielman sade att de misstänkta hade avslöjats genom att det polisfordon de använde var utrustat med en GPS-sändare och därför kunde spåras till brottsplatsen.

GPS-spårningen visade att förövarna inväntade salvadoranerna på motorvägen tills deras poliseskort lämnade dem vid stadsgränsen innan de gensköt fordonet.

Enligt Vielman kommer de misstänkta att åtalas för mord. Myndigheterna vill också ha reda på vem som är hjärnan bakom attentatet.

De tre politikerna representerade El Salvador i det centralamerikanska parlamentet, som ligger i Guatemala City och består av 132 ledamöter från fem av de sju centralamerikanska länderna. Samtliga var medlemmar i det styrande Arena-partiet i El Salvador.

D'Aubuisson den äldre var omgärdad av skandaler som grundare av dödspatrullerna under det salvadoranska inbördeskriget 1980-92. Dödspatrullerna gjorde sig skyldiga till kidnappningar, tortyr och mord på tiotusentals civila.

TT

Mer läsning

Annons