Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens hotellnota: 200 000 kronor

Annons

Chefskonferensen på hotell

Dalecarlia den 8-9 januari handlade om besparingar på grund av dalapolisens katastrofala ekonomi.

Notan på konferensen slutade på 87 838 kronor.

Då hade 39 personer sovit kvar på hotellet, och ätit för 29 000 kronor, och druckit alkohol för 3 000 kronor.

- Inte så lyckat kanske, men å andra sidan bestämdes mötet med kort varsel någon dag före jul och någonstans måste vi träffas, säger länspolismästare Matts Johansson i en kommentar.

Matts Johansson säger vidare att polisen i Dalarna - i alla fall tidigare - fått bra priser när de förlagt möten och utbildningar i Tällberg. En upphandling för något år sedan visade att Tällbergshotellen inte var särskilt dyra.

I förra veckan hölls ytterligare ett chefsmöte i Tällberg. Då handlade det om två dagars utbildning på hotell Långbers.

24 chefer deltog, varav tre som inte övernattade. Med helpension slutade räkningen på totalt 38 289 kronor, 1 170 kronor per deltagare. Då ingick inte kostnaden för föreläsare.

- Det handlar om chefsutveckling och ska ge kunskap om ledarskap. Det är en av de viktigaste arbetsmiljöfrågorna, säger Stefan Dangardt, chef för API-enheten, analys-planering-information, som är ansvarig för kursen. I nästa vecka ska resterande chefer gå kursen. Totalt blir det ett 60-tal deltagare, uppdelat på tre två-dagars kurser.

När det gäller chefsutvecklingsutbildningarna säger länspolismästare Matts Johansson att dessa bestämdes i höstas och inte gick att flytta.

Även nästa veckas två kurstillfällen hålls på Långbers. Eftersom antalet deltagare ungefär är de samma beräknas totalkostnaden för de tre mötena uppgå till 120 000 kronor.

- Men vi bjuder inte på något vin till maten, understryker Stefan Dangardt.

Någon särskild policy angående alkohol finns annars inte, men Dangardt tycker att det är onödigt med vin vid sådana tillfällen.

Att det blir just Tällberg är inte konstigt, anser han.

- Folk kommer från Idre i norr till Avesta i söder. Då är det ibland lämpligt med internat. Polisen har dåligt med sammanträdeslokaler för mer än 20 personer och Tällberg ligger centralt i länet, säger Stefan Dangardt.

Han är medveten om att det kan sticka i ögonen, men anser inte att det är fel beslut.

- Jag kan väl förstå om det finns synpunkter, men jämför man priser så finns det ställen i Tällberg som är billigare än i Borlänge. Det är inte självklart att det blir dyrare i Tällberg. Vi ska spara och avveckla inom polisen, men samtidigt måste vi skapa förutsättningar för en långsiktig utveckling och då är det viktigt med utbildning.

Nils-Erik Edlund, ordförande för polisförbundet i länet, ser tudelat på Tällbergskonferenserna:

- Jag förstår inte varför andra regler gäller för polischefer än för vanliga poliser. Vanliga poliser måste åka mellan hemmet och utbildningen om de har kortare sträcka än 10 mil, de får inte bo på hotell, säger han.

Samtidigt kan mötena ha varit viktiga.

- Ansåg polisledningen att det var en sådan viktig sak att man måste dra ihop cheferna i länet inför indragningar och man fick ut det man tänkt sig, då har jag inga synpunkter på det. Sedan förstår jag problematiken och reaktionerna, säger Edlund.

De snåla ekonomiska vindar som blåser resulterade i måndags i en uppmaning till samtliga poliser att undvika användning av mobiltelefoner - det kostar för mycket.


Faktaruta:fakta | dalapolisens hotellbesök

Trånga lokaler och långa avstånd för att ha konferenser utan övernattning - det är skälen till polisens hotellvistelser.

Polisledningen arrangerade fyra chefs-träffar förra året, med mellan 20 och 40 deltagare. Två var i Tällberg:

Mötet den 12-13 mars var 37 personer på hotell Dalecarlia i Tällberg på operativt samordningsmöte, till en kostnad av 80 987 kronor. Vin- och spritnotan slutade då på 4 860 kronor. En av notorna är underskriven "Polismyndighet Dalarna", och saknar namn.

Mötet den 9-10 oktober skedde på Åkerblads Romantik Hotell i Tällberg. Det kostade 40 304 kronor.

Utbildningar på annan plats än polishusen, i dalapolisens egen regi, hölls endast två gånger i fjol. Men det var inga mysiga hotellvistelser - en på skjutfältet i Älvdalen, och en i Moraparken.

Samverkansprojektet Dalabra, som sysslar med brottsförebyggande och involverar både polis, länsstyrelse och kommuner har haft ett antal möten i Tällberg. Kostnaderna har varierat. Så länge dalapolisen hade budgeterade medel plockade polisen upp notan, men vid senare tillfällen har deltagarna varit med och betalat delar av kostnaden.

Tillkommer gör mindre konferenser som enheter själv hållit i.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons