Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisens färd utför slutar i ett stup

Annons

Ett rikstäckande radio- och datanät byggdes upp. När Carl Persson avgått märktes inga större förändringar inom polisväsendet, eftersom den personal Calle Persson handplockat fanns kvar. Första tecknet på att något var på gång var det ständigt ökande antalet konferenser.

Ett astronomiskt antal ämnen blev föremål för oändliga meningsutbyten. Den väsentligaste frågan däremot, den att skydda medborgare från brott, att motarbeta brott och att gripa brottslingar - kom nästan aldrig upp till debatt. Man började skönja den breda utförsbacken och början till förruttnelseprocessen.

Riktlinjerna påbörjades för den så kallade närpolisen vars målsättning skulle vara en problemlösande verksamhet i samhället med påtaglig närhet till medborgarnas vardag.

Men när "räknenissarna" och närpolisivrarna möttes var närpolisens saga all. Man kan nämligen inte starta nya kostnadskrävande verksamheter och samtidigt göra kraftiga nedskärningar av kostnaderna för polisverksamheten. Att inte ansvariga politiker insåg vad som var för handen är ofattbart.

I samband med valet hösten 2002 framträdde landets justitieminister i Borlänge och försäkrade att ett antal nya poliser skulle komma att anställas i Borlänge.

Vad han inte informerade om var att nya polismannatjänster medför att den administrativa personalen åderlåts i sådan omfattning att polismän måste placeras i administrativ tjänst som handläggare av passansökningar, vapenärenden, tillståndsärenden, allmänna skrivgöromål och kommunikations- och receptionstjänst varför vi kan vänta oss än färre poliser på fältet. Nuvarande rikspolischefen Sten Heckscher sa häromdagen att: "Vi har fått direktiv av regeringen att genomföra sparkraven".

Polisfacket har varit starkt men kastrerades väsentligen sedan statsmakterna utsett polisförbundets ordförande Gunne Gunnmo till länspolismästare i Stockholms län. Det var av hög angelägenhetsgrad att Gunnmo desarmerades. Polisförbundet har därefter inte visat framfötterna. I Dalarna har man genom en kraftfull och klok människa åter fått fast mark under fötterna.

Såsom fortfarande vara medlem av Svenska Polisförbundet dristar jag mig till att anse att nuvarande rikspolischef, justitieminister och ordföranden i länets polisstyrelse, Inga Britt Kronäs-Samils, måste avgå.

Ordförandens roll verkar endast ha varit att förklara sammanträdenas öppnande och avslutande. Den genomförda protesten var en manifestation avsedd att visa vad de som fackmän anser om den utarmning som sker av polisverksamheten till förfång, ilska, rädsla och ledsnad för allmänheten.

För 25 år sedan varnade Calle Persson för privata vaktföretag som mot betalning sköter bevakningen i samhället för den eller dem som kan betala. Andra må förlita sig på knölpåkar och högafflar.

Det radio- och datanät som byggdes upp för snart 40 år sedan, är i farozonen. Frekvenstätheten pockar på innovationer. Dagens rikspolisstyrelse har haft cirka fem år på sig att bemästra problemet men inte lyckats än. Redan nästa år, med början i Malmö, har man inte längre tillåtelse att använda polisradionätet.

Så till sist. Varför tas inte den särskilda beredskapspolisens resurser till vara i det läge som nu råder. Särskilda beredskapspolisen har polisutbildning, övar kontinuerligt och ingen människa kan se skillnaden på en konventionell polis och en beredskapspolis.

Regeringen har sagt att den särskilda beredskapspolisen inte får tas i bruk annat än vid skymnings- och krigslägen men enligt samma regering blir det ju inget krig de närmaste 15 åren.

BO LINDEBERT

Mer läsning

Annons