Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen ville störa

Annons

Detta med anledning av den kritik som framförts mot polisen för bristande information i samband med polisaktionen i och runt mc-klubben Big Twins i Ludvika under lördagsnatten.

- Jag beklagar att ingen från ansvarigt håll har kunnat informerat pressen. Vår strategi har hela tiden varit att ha en öppen information.

- Den här gången klickade det tydligen och det är självklart aldrig bra.

Oswaldson berättade att punktinsatsen mot Big Twins i Ludvika var planerad i två veckor.

- Vi fick information om att 120 olika typer av mc-klubbar var inbjudna till festen i Ludvika. Uppgifterna har framkommit via våra underrättelsevägar.

- Vissa av de inbjuda klubbarna kan direkt knytas till de som ägnar sig åt kriminell verksamhet, hävdar Oswaldson.

Anser du att Big Twins bedriver en kriminell verksamhet?

- Vad vi vet är att medlemmar ur andra klubbar med den bakgrunden har besökt Ludvika och att medlemmar från Big Twins besökt kriminella klubbar. Så visst finns misstankar.

- Vi fick även yttra oss i ett tillstånd om alkoholutskänkning den aktuella festkvällen som Big Twins tillsänt Ludvika kommun.

- Vårt yttrande slutade i att ge avslag. Något som kommunen då instämde i. Även i fjol gjorde vi avslag i vårt yttrande men då bestämde kommunen att tillstånd ändå skulle bifallas.

Det handlade alltså om ren störningsverksamhet under de närmare tolv timmar som den stora poliskontigenten befann sig i Ludvika under lördagsdygnet.

- Att vi inte gick till någon direkt aktion mot själva klubblokalen berodde på att vi inte hade tillräckliga skäl för våra misstankar om brottslighet.

- Vi gjorde ett besök med en mindre grupp men fann inte tillräckliga skäl om brottslig verksamhet.

De sex län som omfattas av den nystartade regionala störningsverksamheten är Dalarna, Värmland, Närke, Gästrikland, Västmanland och Uppsala län.

- Vi har redan i höstas informerat om att vi kommer att störa mc-klubbarnas verksamhet. Detta har vi gjort helt öppet i media. Besöket i Ludvika var ett led i detta, förklarar Oswaldson.

När det gäller kostnaderna för olika aktioner så sker även där en kostnadsfördelning mellan länen.

- Den här gången fick vi stöd i Dalarna. Nästa gång är det vi som stöder ett annat län i en annan aktion.

- Detta är ett måste, för annars skulle det röra som gigantiska kostnader för respektive län.

- Liknande aktioner som den i Ludvika kommer att äga rum även framöver, betonar Maria Oswaldson.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons