Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen vill plåstertesta förare

Annons

Alkoholtest i trafiken kan i framtiden kompletteras med ett plåstertest som avslöjar bilförare påverkade av narkotika.

Polisen vill ha det och Björn Fries, narkotikapolitisk samordnare, stöder idén.

Tekniken för att enkelt snabbtesta om en person är påverkad av droger finns redan. Den prövas både utomlands och inom den svenska kriminalvården.

Genom att man drar ett plåster på armen kan svetten testas för flera olika sorters narkotikaklassade droger. Analysen tar 60 sekunder att genomföra.

Polisen vill nu få möjlighet att använda samma teknik för att komma åt de tusentals drogpåverkade bilförare som tros köra runt i landet varje dag.

Vid misstanke om att någon är narkotikapåverkad existerar i dagsläget bara ett instrument: urinprovet. Och för att utkräva urinprov krävs skälig misstanke om brott.

Enligt Malmqvist kör minst 10|000 drogpåverkade förare runt i Stockholmstrafiken utan att bli upptäckta.

Björn Fries, nationell narkotikapolitisk samordnare, stöder polisens krav. Han ser plåstertestet som en teknik som på sikt borde kunna användas i samma utsträckning som utandningsproven i polisens jakt på rattfyllon.

Den är enligt Fries inte lika integritetskränkande som urin- eller blodprov och borde inte ha större felmarginaler än dagens utandningsprover, som också måste bekräftas med urinprov om de ger positivt utslag.

Han framhåller att kvaliteten på testerna först måste säkras, men att det därefter krävs lagändringar som gör det möjligt för polisen att genomföra ett plåstertest slumpmässigt, utan skälig misstanke om brott.

Han tror inte höstens regeringsskifte inneburit några hinder för att få till de lagändringar som krävs.

TT

Mer läsning

Annons