Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: - Vi måste prioritera grova brott

Annons

Många undrar varför notoriska brottslingar ofta släpps strax efter att de gripits av polisen och varför många brott inte utreds.

Och varför döms de ofta till kortare fängelsestraff?

Svaret är bland annat att polisens utredare måste prioritera grova brott. Mindre ärenden försvinner därför i högen av anmälningar.

- Fall där misstänkta har frihetsberövats måste vi prioritera. Vi måste snabbt få fram bevis som räcker för åklagare att väcka åtal, säger Stefan Ericsson, utredningschef vid polisen i Avesta.

- Då är det inte möjligt att åka runt i bil och spana. Dessutom ska vi åka från Avesta till Falun för att delta vid förhandlingar sedan tingsrätterna i Krylbo och Hedemora lagts ner.

Grovt våldsbrott, grovt narkotikabrott, våldsbrott mot kvinnor samt ungdomsbrott prioriterar polisen framför mindre allvarlig kriminalitet.

- Och vi måste ständigt välja vad som ska utredas. Det är väldigt tråkigt för det är många jag inte kan hjälpa. Målsäganden är alltid en människa, påminner Ericsson. Du kanske fått din bil stulen och det kan vara det värsta du varit med om.

Hur ser uppklaringsgraden ut?

- Det är svårt att svara på, men den är låg. Frågan är om alla som utsatts för brott gör en anmälan, eller om de struntar i det för att de tycker att det är meningslöst.

För att över huvud taget kunna gripa och anhålla en person krävs att straffvärdet för brottet ligger på minst ett års fängelse. Därför kan en person köra bil utan giltigt körkort utan att polisen kan gripa den misstänkte.

Polisen kan bara göra en anmälan och lämna över ärendet till åklagare. Upprepas brottet betraktas det dock som grovt, men det leder ändå bara till högst sex månaders fängelse vilket innebär att polisen inte kan gripa den misstänkte.

Fredrik Skoglund, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Falun, berättar att det i domstolarnas praxis är väl beskrivet när fängelse bör utdömas.

- När straffet för ett brott är högre än ett år brukar domstolarna besluta om fängelse som påföljd.

- När det gäller så kallade artbrott, som till exempel misshandel och grov rattfylla där straffvärdet ligger under ett år, kan rätten ändå döma till några månaders fängelse, säger Skoglund.

- Domstolarnas praxis visar dock att det blivit vanligare med vård i stället för fängelse beträffande grov rattfylla. Men om promillehalten i blodet ligger över 1,5, väljer rätten i regel ett fängelsestraff, säger Skoglund.

För andra brott där straffvärdet ligger under ett års fängelse utdöms i regel villkorlig dom och böter.

För förmögenhetsbrott som inbrott och tillgrepp av bil frihetsberövas ofta de misstänkta.

- De anhålls av åklagare och häktas av domstol och döms sedan till kortare fängelsestraff, till exempel tre månader, säger Skoglund.

Tillgrepp av bil innebär att gärningsmannen stjäl bilen för transport, medan stöld av bil betyder att tjuven tänker sälja bilen eller behålla den för eget bruk.

- Stöld av bil har samma straffvärde som tillgrepp av bil. För att en bilstöld ska räknas som grov stöld ska bilens värde uppgå till cirka en halv miljon kronor.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons