Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen vägrar ersätta skador i hans fastighet

Annons

- Hela min tillvaro är krossad, säger Roland Grapenberg.

Han har varit egen företagare sedan 1968. På juldagen 1986 hittade han drömhuset i skogarna utanför Bjursås. Han ritade själv tillbyggnaden som gjordes klar under vintern.

Fastigheten han redan ägde på Kyrkvägen 5 i Hosjö skulle säljas. Men marknaden för ett bostadshus med en stor verkstadslokal på tomten var inte så bra just då.

Ingen fara, tänkte Roland. Det gick ju att hyra ut i väntan på rätt spekulant. Han hade flera hyresgäster innan den senaste i sin tur hyrde ut i andra hand till mc-klubben X-team i Falun 2004.

- Jag hade ingen aning om att någon agerade bulvan.

Det blev trassel med hyran och sedan kom beskedet om att polisen spärrat av hela tomten efter misstankar om att någon blivit mördad inne i verkstadslokalen.

Från den 28 mars 2004 och 18 månader framåt var Roland Grapenbergs fastighet, värd drygt en miljon kronor, omöjlig att sälja. Ingen fick komma innanför polisens blåvita avspärrningsband.

Den jurist på Rikspolisstyrelsen som svarat på justitiekanslerns frågor har kommit fram till att: "Rikspolisstyrelsen finner, mot bakgrund av att det varit åklagare som tagit beslut om avspärrning och rätten senare har prövat frågan, att polismyndigheten inte kan anses ha agerat felaktigt eller försumligt i denna del".

Det blir alltså inga pengar från polisen.

Roland Grapenberg hade, förutom ersättningen för åverkan i lokalen, begärt 60 000 kronor som kompensation för tiden från den 1 oktober 2005 till den 31 mars 2006 då han inte kunde visa eller sälja fastigheten i Hosjö.

Fastighetsmäklaren Göran Ankerblad i Falun har fastigheten till försäljning och hoppas att någon spekulant blir intresserad.

- Jag har annonserat i dagspressen och den ligger ute på nätet. Lokalerna är tömda, i fint skick och kan användas som bland annat lager.

Men Roland Grapenberg är bekymrad. Han har blivit utan intäkter för hyra som skulle täcka amorteringar och avgifter för bland annat el och vatten.

- Polisen har förstört lokalen genom att bryta upp golv och en vägg, och avspärrningen var onödigt lång. Jag har tagit hjälp av en advokat och nu blir kraven större. Kanske tre gånger så mycket som jag först begärde.

När han första gången släpptes in i verkstadslokalen stod kaffebryggaren på.

- Den hade ju kunnat orsaka en brand, säger Roland.

Han känner uppgivenhet efter beskedet om att polisen vägrar betala.

- Hela min tillvaro är krossad. Vi kommer att tvingas lämna huset i Bjursås.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons