Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen utreder segregation

Annons

Nu har åklagare Per Göran Persson gett Ludvikapolisen direktiv för hur de ska undersöka om kontraktet mellan parterna handlar om olaga diskriminering.
I januari polisanmälde en person Migrationsverket och det kommunala bostadsbolaget Ludvikahem för att de diskriminerar asylsökande. Det är med anledning av att de asylsökande inte får använda tvättstugorna i hyreshuset på Notgården utan får gå till en tvättlokal med sämre tvättmöjligheter.
Omständigheterna är desamma för asylsökande på Ludvika gård.
”De asylsökande hänvisas till en tvättmaskin och en torktumlare i en skabbig cementerad källarlokal utan rinnande vatten, utan möjligheter att kunna handtvätta, utan några torkmöjligheter. Migrationsverket har informerat de asylsökande att de inte får använda svenskarnas tvättstuga även om dessa står tomma.” Det uppgav den anonyme anmälaren som vänt sig till polisen i Ludvika. I Falun har förordnade åklagaren Per Göran Persson hand om ärendet:
– Jag är förundersökningsledare och vad jag har gjort nu, det är att jag har meddelat direktiv till polisen för att de ska undersöka om kontraktsskrivandet är en fråga om olaga diskriminering.
– Om Migrationsverket har tecknat ett kontrakt, för allas räkning, som är dåligt är det inte diskriminering. Om man hyr bostäderna och hyreskontrakt upprättas med enskilda då kan det vara olaga diskriminering. Det är lite upp till polisen och hur de har med resurser som avgör hur lång tid det här ärendet kan ta, säger åklagare Per Göran Persson.
Ludvikahem har tidigare förklarat att det finns flera skäl till att tvättstugorna har olika beskaffenhet. Bland annat ökar behovet av tvättkapacitet när flera personer placeras i varje lägenhet än normalt och de asylsökande har ett sämre förråd av kläder och då behöver de tvätta oftare.
Migrationsverket har bekräftat att det finns en särskild skrivning i hyresavtalet mellan verket och Ludvikahem där det är Migrationsverket i Ludvika som ska upprätthålla och ansvara för utrustningen i de asylsökandes tvättstuga.
Tidningen har även berättat om hur tvättmaskinen på Ludvika gård varit trasig under en längre tid. Sören Larsson på Migrationsverket i Ludvika har meddelat att problemet är åtgärdat och att vissa rutiner har förbättrats hos dem.
– Vi har haft kontakt med Ludvikahem angående tvättstugorna. Det är tillsyn som tidigare och värdarna tittar till en gång per månad också. De asylsökande ska ha samma möjlighet att tvätta som alla andra, säger Sören Larsson.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons