Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen uppmanar till grannsamverkan

Annons

Tillgrepp och stölder dominerar. 2005 rör det sig om cirka 1 450 jämfört med 1 736 under 2004.

Av dessa är tillgrepp från motorfordon välrepresenterat. 2004 anmäldes 313 tillgrepp medan siffran för 2005 stannar på cirka 280. De flesta, 169 tillgrepp, skedde i Mora. 54 anmälningar gjordes i Orsa och 51 i Älvdalen.

Både under 2004 och 2005 har anmälts 88 inbrott i fritidshus inom samordningsområdet. I fjol var Älvdalens kommun klart överrepresenterad, med 51 brott, men i år visar Älvdalen en halvering av den siffran.

- Inbrott i bostad är ett mycket integritetskränkande brott. Tyvärr ökar den siffran under 2005. Under året har 17 brott anmälts till polisen i Mora. Siffran för 2004 stannade på enbart fyra, berättar kriminalinspektör Hans Nylund.

- Vi ser ofta ett mönster i dessa brott. De utförs inte allt för sällan på ett liknande sätt. Vad som är klart oroväckande är att de under senare tid skett mitt på dagen, mitt i veckan, centralt i samhällena. Trots detta har väldigt få tips om dessa brott kommit in till polisen. En anledning kan naturligtvis vara att många inte är hemma på dagtid, vilket dessa gärningsmän drar fördel av.

- Här vill jag upprepa en polisklyscha om "grannsamverkan". Hjälp varandra att se till era bostäder om ni reser bort, anteckna registreringsnummer på okända bilar som stryker i området, ställ frågor till folk som rör sig i trapphus utan något egentligt ärende, uppmanar Hans Nylund.

Han vill också påpeka att den som råkat ut för inbrott i bostad eller fritidshus, ska röra så lite som möjligt på brottsplatsen

- Ring till polisen som skickar en patrull för brottsplatsundersökning. Den kan hitta spår som vi inte vill missa, säger Hans Nylund.

2004 anmäldes 218 våldsbrott. 2005 var siffran något lägre. Antalet grova våldsbrott var lika stort 2005 som 2004, med 18 anmälningar.

- Att utsättas för våld kan naturligtvis även det uppfattas mycket integritetskränkande. Våld mot kvinnor och barn har i de allra flesta fall utredningsföreträde hos polisen. I den här typen av brott kommer också ofta andra myndigheters medverkan att spela stor roll i utredningsarbetet, berättar Hans Nylund.

13 anmälningar under 2005 innehöll misstankar om ekonomisk brottslighet. Det var en stark ökning jämfört med året innan då två brott anmäldes. Eko-brott utreds av ekoenheten Falun.

Under 2005 gjordes 14 anmälningar om miljöbrott, två färre än under 2004. Även den här typen av brott utreds vid eko-/miljö-enheten i Falun

- Hets mot folkgrupp är inget vanligt förekommande brott i vårt samordningsområde, vilket är glädjande. Två brott anmäldes under 2005. För 2004 stannade siffran på ett brott, summerar Hans Nylund.

ERIK HJELTE

Mer läsning

Annons