Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen som kvävde svensk filmades

Annons

Gripandet och transporten av en 44-årig svensk som 2004 kvävdes till döds av norsk polis filmades av övervakningskameran på det hotell där mannen hämtades. Polisen fick videofilmen. Men nu är den försvunnen.

Advokaten Tor Erling Staff undersöker nu gripandet på uppdrag av 44-åringens mor. Han har krävt full insyn i utredningsmaterialet och överväger att begära resning i målet på de anhörigas vägnar.

Kriminalkommissarien Terje Kristiansen vid Oslopolisen bekräftar att han fått Staffs efterlysning.

Svensken kvävdes till döds hösten 2004 av polis i Oslo, som hållit omständigheterna kring dödsfallet hemliga i nära tre år.

Polisen ryckte ut den 8 oktober 2004 efter larm från ett hotell om en psykotisk och narkotikapåverkad man. 16 minuter senare var mannen död.

Hela tre patruller med totalt sju poliser deltog i det dramatiska gripandet av svensken. Han gjorde våldsamt motstånd, och när inte ens pepparsprej hjälpte brottade poliserna ned mannen och satte handbojor på honom och remmar kring benen.

Av fruktan för att 44-åringen skulle spotta eller bita poliserna och överföra eventuell smitta beslöt de att täcka för hans ansikte. De hittade en anorakhuva på hotellrummet, som de satte bakfram över huvudet på honom. Sedan bars han ned till en polisbil och lades med huvudet ned i baksätet.

Under färden mot ett sjukhus hörde en av polismännen en djup utandning. När jourhavande läkare tog emot fången var han livlös och blå i ansiktet. En timme senare konstaterades han vara död, skrev Dagsavisen i juni och hänvisade till den hemligstämplade rapporten som tidningen kommit över.

TT

Mer läsning

Annons