Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen söker vittnen

Annons

Den första anlagda branden upptäcktes klockan 03.15 den 20 juni när det brann på en balkong i ett hyreshus på Corneliusgatan 44 i Avesta. Inga människor skadades, men huset blev så förstört att fastighetsägaren tvingades riva det.

Klockan 03.10 den 2 augusti såg två vittnen två maskerade män springa mot Stadshotellet i Hedemora. De krossade en ruta på puben och kastade in en brandbomb. Mordbrännarna sprang mot Kyrkogatan där spåren upphörde.

Ingen människa skadades, men många rum var uthyrda den natten då bland annat många journalister var i stan för att bevaka polismordet.

En månad senare var det dags igen. Klockan var 03.15 när det automatiska brandlarmet startade på Star hotell i Avesta den 1 september.

En eller flera personer hade krossat en ruta och kastat in en brandbomb till puben Flying Star som totalförstördes.

Hela hotellet evakuerades. En kvinna fördes till Avesta lasarett med rökskador, men ingen av de andra nattgästerna fick några fysiska skador.

Vittnen har sett en man innan branden. Han stod då vid hörnet vid Handelsbanken.

Ett annat vittne har berättat att en man stod lutad mot staketet utanför puben vid 01.30-tiden. Han gick sedan mot Markusgatan.

Strax innan brandlarmet gick ringde någon på dörren till hotellet och bad om att få komma in på puben för att hämta ett föremål.

Branden i Avesta orsakade skador för 100 miljoner kronor. Först nu öppnar den ena butiken efter den andra i Plushuset som blev helt rök- och sotskadat.

Den fjärde ouppklarade branden inträffade den 13 oktober när en brandbomb kastades in på Domarhagsskolan i Avesta.

- Vi har inga misstänkta och vi väntar fortfarande på provresultaten från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.

- Vi behöver allmänhetens hjälp, säger polisens utredningschef Stefan Eriksson.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons