Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen omorganiserar i SiljansbygdenRättvik och Leksand kan tillhöra Mora

Annons

Länspolisstyrelsen ska i februari ta ställning till en ny omorganisation av polisen.

I förslaget som ligger ska Leksand och Rättvik ryckas loss organisationsmässigt från Falun. Istället ska områdena slås samman med Mora samordningsområde.

- Som det är idag samordnas ändå Leksand och Rättvik utryckningsmässigt med Mora. Det var helt enkelt inte riktigt lyckat att föra samman orterna med Falun, säger länspolismästare Matts Johansson.

I ett tidigt skede under utredningsarbetet diskuterades även en uttalad minimibemanning i Leksand och i Rättvik, minst fyra poliser i vardera ort. En skrivning som oroade de berörda.

- Den skrivningen har vi tagit bort i förslaget. Tanken är att den personal som finns idag lokalt ska vara kvar som den är, säger Johansson.

För två år sedan, den 1 januari 2004 införlivades Leksand och Rättvik i Faluns samordningsområde under en gemensam närpolischef i Falun. Inför den omorganisationen diskuterades även möjligheten att samordna polisen i Rättvik och Leksand till ett eget samordningsområde.

Nu föreslås istället Mora som huvudort för hela norra Dalarna, med ansvar för Leksand, Rättvik, Orsa, Mora och Älvdalen.

- Det här är en naturlig organisation av polisen i Siljansbygden. Kulturellt, historiskt och annat som exempelvis brottsmönster gör att Siljansbygden är ett naturligt polisområde. Traditionellt hör området ihop, säger polismästare Anders Landén som arbetat med förslaget.

De lokala poliserna är försiktigt positiva till förändringen.

- Jag tycker att det är bra. Vi har inget emot Falun, men med Mora fungerar det bättre. Med Mora som centralort känns det som vi får mer uppmärksamhet, hjälp och resurser. Vi var samordnade med Mora till för två år sedan och det fungerade mycket bra, säger polisinspektör Rolf Synnermo.

Den nye chefen för Rättvik och Leksand blir närpolischef Jan-Erik Skarp. Stationsbefälen blir kvar i Rättvik och Leksand som lokala arbetsledare. I Rättvik arbetar tolv poliser inom närpolisen. I Leksand sex poliser.

- Vi är glada för att förslaget inte längre nämner någon uttalad minimibemanning. För oss känns det som om risken för lokal utarmning minskar. Det känns säkrare, säger polisinspektör Rolf Synnermo.

Den 10 februari ska länspolisstyrelsen behandla förslaget.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons