Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen nobbas

Annons

Ambulanspersonalen har helt enkelt upplevt jobben som obehagliga då man bland annat vid flera tillfällen blivit kallade till tinget för att vittna om hur provtagningen gått till.

Personalen har också upplevt konfrontationen med misstänkta som jobbig vid provtagning, vid rättegång och ute i samhället.

Saken har diskuteras vid interna personalmöten och ledningen för ambulansen i Dalarna har därefter meddelat polisen att man inte längre hjälper till. Polisen tvingas nu åka in till Falu lasarett med misstänkta rattfyllerister/drogpåverkade. Har akuten i Falun viktigare patienter får polisen vänta.

- Det här känns inte riktigt som vår arbetsuppgift, förklarar Sten-Ivan Bodegrim, avdelningschef för ambulansen i Borlänge.

Inom polisen är man inte glada åt det hela. Hjälpen har varit uppskattad. Nu måste saken lösas på annat sätt. Att tvingas åka till Falun håller inte i längden. Speciellt inte om enbart en polispatrull är igång och det kan handla om väntetider på akuten.

- Säkerheten för Borlänges invånare försämras, säger kommissarie Erik Gatu.

Nu tycks ändå en lösning vara i sikte. Polisen har gått ut med förfrågan till vårdcentraler i Borlänge och fått in intresseanmälningar från sjuksköterskor som kan tänka sig att på sin fritid ställa upp för provtagning. Mot ersättning. Dessa rings i så fall in och utför prov på polisstationen.

- Det här är det bästa vi kan komma på, berättar Erik Gatu.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons