Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen misstänker att ytterligare en varg dödats

/
  • Under torsdagen gjorde polisen en platsundersökning strax söder om fäboden Kväksel, norr om Skattungbyn.

Under torsdagen gjorde polisen en platsundersökning strax söder om fäboden Kväksel, norr om Skattungbyn, sedan länsstyrelsens vargspårare upptäckt att spåren efter en varg upphört.
– På platsen har polisens tekniker säkrat blod och andra spår som tyder på att vargen har dödats och ärendet bedöms nu som misstänkt grovt jaktbrott, säger polisens presstalesman Sven-Åke Petters.

Annons

De vargar som rört sig i området är Siljansringens alfapar som märktes i förra veckan. Från början trodde forskarna att det rörde sig om ett nytt vargpar som bildat revir mellan Furudal och Noppikoski i Orsa finnmark. Det visade sig senare vara Siljansringens alfapar som befann sig utanför sitt vanliga revir.

Efter märkningen har paret kunnat följas på VargWebben, men under onsdagskvällen plockades uppgifterna bort. Något som bland annat irriterade medlemmar i Skattungby-Torsmo viltvårdsområde. De menade att VargWebben är ett bra hjälpmedel för att undvika konfrontationer med varg.

Under torsdagen visade det sig varför Siljansringens vargar försvunnit från VargWebben. Då fanns länsstyrelsens vargspårare och polis i området söder om fäboden Kväksel.

– Vi vet inte vad det handlar om. Eftersom polisen är där bör det röra sig om ett misstänkt brott och då vore det smakfullt om man informerade oss om vad som pågår, säger Bo "Majorn" Karlsson, ordförande i Skattungbyn-Torsmo vvo.

Under torsdagen fick man svar på vad polisens tekniker gjorde på platsen. Det visade sig att signalerna från hanen i alfaparet upphört redan den 22 januari. När vargspårarna undersökte saken fann de en plats intill en väg där spåren plötsligt upphörde, men de fann också blodspår och andra spår som tyder på att vargen dödats.

– Med hänsyn till väderleken de senaste dagarna har söndagen den 22 januari ansetts som trolig tid för brottet, säger Sven-Åke Petters.

Förundersökningsledare för det misstänkta grova jaktbrottet är miljöåklagare Åse Schoultz i Östersund.

– I nuläget kan vi inte säga mer än vad presstalesmannen Sven-Åke Petters sagt. Däremot är vi otroligt tacksamma för rapporter om iakttagelser av olika slag. Den enskilde kan tycka att det man sett inte har någon betydelse, men låt polisen avgöra detta. Det lilla kan vara den pusselbit som behövs för att få klarhet i vad som hänt.

Åse Schoultz berättar också att polisen jobbar vidare med det misstänkta grova jaktbrottet mot varg i Sälen.

– De här två fallen kommer nu att drivas parallellt. I Sälen har vi hört lite folk och även fått in en del tips, men vi vill ha ännu fler tips.

Mer läsning

Annons