Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen letar fortfarande efter Mengjiqis mördare

Annons

Den 44-årige Mengjiqi hade bragts om livet på ett närmast bestialiskt sätt. Med största sannolikhet med hjälp av ett knivliknande föremål.

Det är fruktansvärda bilder som påvisas i den närmare 2 600 sidor långa utredningen som gjordes för tre år sedan.

15 specialister på grova brott arbetade i månader för att nagla gärningsmannen.

Varken mordvapen eller mördaren har anträffats.

I dag tre år senare går alltså gärningsmannen fortfarande fri. Något som man från polisens sida av naturliga skäl inte är nöjd med.

- Det är klart otillfredsställande att vi står där vi står i dag, säger Roland Axelsson, som redan från första dagen varit spaningsledare i fallet.

- Det är inte enbart från polisens sida som detta brutala mord är ouppklarat. Även för hans fru och barn samt andra delar av familjen är händelsen ett stort trauma.

- Alla önskar ett svar på varför Aziz mördades och också av vem, understryker Axelsson.

I dag förefaller fallet av det brutala mordet vara långt ifrån en lösning.

- Tyvärr står vi och stampar även om det fortfarande finns material att bearbeta. Alla provsvar från SKL (Statens kriminaltekniska anstalt) i Linköping har ännu inte bearbetats.

- Visst material ligger av spaningstekniska skäl fortfarande och väntar på rätt tillfälle. Vad detta handlar om kan jag av naturliga skäl inte avslöja, säger Roland Axelsson bestämt.

Otaliga sidor finns i utredningen. Mordoffrets lägenhet dammsögs centimeter för centimeter.

- Jag vill betona att utredningen absolut inte ligger nere. Vi har en man som hela tiden bearbetar alla handlingar och uppslag som kan vara av intresse för denna utredning.

En granne till offret anhölls, häktades och åtalades för brottet några månader efter brottet. Den då 49-årige mannen pekades ut av sin egen hustru som mördare.

Åklagaren hade ingen teknisk bevisning eller erkännande som band grannen vid brottet. Hust-runs vittnesmål innebar dock att åtalet lades fram för tingsrätten.

Under hösten 2000 inleddes huvudförhandlingen i Ludvika tingsrätt. Åklagaren hävdade att 49-åringen uppsåtligen berövat Aziz Mengjiqi livet genom att med kniv tillfoga denne ett flertal hugg mot bröst, rygg och hals.

Sammanlagt rörde det sig om närmare 20 skär- och sticksår. Detta enligt obduktionen vid rättsmedicinska anstalten i Uppsala.

Huvudförhandlingen blev dramatisk med ideliga avbrott under förhandlingsdagarna.

Den åtalade var mycket tystlåten under rättegången.

I en sen fas av förhandlingen konstaterades att det fanns blodfläckar på trapplanet mellan de båda lägenheterna.

Blod som vid undersökning visade sig härröra från mordoffret.

Strax efter detta slog den verkliga bomben ned i rättssalen. Den åtalades hustru återtog sin anmälan mot maken.

Hon hävdade att någon annan hade begått brottet. Vem visst hon inte. Den personen hade hotat henne om hon avslöjade något.

Den åtalades försvarare, advokat Per Borgblad Falun, begärde omedelbart att tingsrätten skulle släppa 49-åringen ur häktet.

Tingsrätten hade i det läget inte mycket annat att göra. I mitten av december, närmare åtta månader efter mordet, försattes 49-åringen på fri fot.

- Det kom som en chock för oss alla som arbetat med utredningen, konstaterade Roland Axelsson.

- Nu återstår 22 år innan brottet preskriberas. Vad jag vill säga till gärningsmannen är att vi aldrig kommer att ge upp.

Roland Axelsson vädjar ännu en gång till allmänheten:

- Vet ni minsta lilla detalj om något kring detta hemska brott. Även om det kan uppfattas som litet värde så vill vi att just du kontaktar polisen.

Axelsson hoppas att det snart kommer en liten detalj som ånyo kan öppna fallet.

- Om inte kan man väl alltid hoppas att någon får samvetsnöd och därmed vill bekänna sitt brott.

- Dessutom skulle mordvapnet i kombination med ett erkännande vara direkt avgörande.

Det kanske mest brutala mord som inträffat under åren i bygden är ouppklarat. Polisen står kvar på ruta A och en mördare går fri i samhället.

En hustru och offrets tre söner väntar på ett svar. Vem mördade min make och vår pappa?

Det är bara mördaren som just nu har svaret.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons