Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen i Ludvika får beröm År Inkomna ärenden Redovisats till åklagare

Annons

Ludvika har redovisat 23 procent av alla behandlade brottsundersökningar till åklagaren medan länet som helhet endast ligger på 13.

När det gäller polismyndigheten Ludvika så har totalt 1950 inkomna ärenden redovisats. Det vill säga brott som passerat den första gallringen vid polisen.

- Den egentliga siffran är säkerligen den dubbla men som av olika anledningar snabbt blivit avskrivna. Det kan vara ärenden där brott ej kan styrkas, där vittnen saknas eller där det helt saknas spaningsuppslag, förklarar Dangardt.

1950 fall har polisen arbetat vidare med under året och av dessa har 448 redovisats till åklagare. I sak innebär detta fall där det har funnits en misstänkt gärningsman.

Runt 23 procent har hamnat för bedömning av åklagaren.

- Den siffran är betydligt högre än under 2004 då endast 367 fall gick vidare till åklagaren. Sett till detta så har alltså polisen i Ludvika under 2005 varit mer effektiv, utläser Stefan Dangardt.

I dagsläget finns ingen statistik på hur många av dessa fall som ledde till stämning och en fällande dom.

- Vi har heller ingen redovisning eller fördelning på olika brottsområden. Det handlar om cirka 70 procent tillgrepps- och skadegörelsebrott och 5-7 procent våldsbrott, tror vi oss dock veta.

Närmare siffror kring de anmälda brotten kommer senare under vintern, förklarar Dangardt. Polisen i Ludvika har haft det mycket tungt under senare år. Balansräkningen med outredda anmälningar har hela tiden ökat.

- Det är självklart positivt när siffrorna går åt rätt håll, säger utredningschefen Uno Hane vid polisen i Ludvika.

- Trycket har helt klart lättat för oss under det senaste kvartalet. Mycket beroende på att vi fått behålla vår ordinarie personal på orten, understryker Hane.

Trots de relativt positiva siffrorna så vill dock inte Hane klappa sig för bröstet.

- Absolut inte men vi konstaterar att det går åt rätt håll och hoppas att trenden håller i sig.

-En viktig faktor är då att vi får behålla vår nuvarande personal intakt och att vi helt får en och annan förstärkning på utredningen.

Totalt i Dalarna så inkom 31 928 ärenden varav 3 439 redovisades till åklagaren. En siffra i underkant av 13 procent vilket ska ställas i relation till Ludvikas 23 procent.

Uno Hane och hans kollegor har rätt att sträcka på sig lite extra!

Den totala statistiken med alla brott specificerade beräknas ligga klar hos BRÅ (Brottsförebyggande rådet) i mitten av februari.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons