Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen har inlett förundersökning om miljöbrott

Annons

Miljöpolisen inledde omedelbart en förundersökning om misstänkt miljöbrott i Hosjö.

Hur lösningsmedel hamnat i avloppen är en gåta - i dagsläget finns inga spår som visar att Xylen spritt sig från Rötmotaverken till avloppsledningen utanför.

- Vi vet att det är 300 liter som läckt ut inom ett invallat område. Inte 8 000 liter som uppgivits i media tidigare under dagen. Det invallade området har ingen kontakt med avloppssystemet. Det finns inga avlopp i våra lokaler, sade Mats-Gunnar Lönn, logistikchef vid Rötmotaverken, under en presskonferens i går.

En koppling till en pump hade gått sönder, och troligtvis har det droppat Xylen hela helgen.

Den evakueringsfläkt som ska gå igång vid läckage gjorde inte det och läckan upptäcktes inte förrän vid midnatt mot måndagen, då räddningstjänsten insisterade på att få tillträde till lokalerna. Något driftslarm finns inte för läckage.

Det thinnerdoftande medlet i avloppen utanför Rötmotaverken har inte identiferats ännu och något samband har inte klargjorts.

Prover togs igår av miljökontoret och överlämnades till miljöpolis Anders Stikå som skickar dem vidare till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.

- En förundersökning om misstanke om miljöbrott är inledd. Det finns ännu ingen misstänkt i ärendet men utredning pågår.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons