Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen har gjort 17 ingripanden

Annons

Tidigare brukade det ofta sitta två-tre missbrukare i bussterminalen. På senare tid har antalet ökat markant, enligt Torbjörn Eriksson.

- Nu brukar det vara sju-åtta stycken. Men personligen har jag inte upplevt att det blivit svårare att få ut dem ur terminalen trots att de är fler, säger han.

Securitas har till uppgift att hålla uppsikt över bussterminalen. Vakter besöker lokalerna flera gånger om dagen och kallas dessutom hit när resenärer eller personal larmar om oordning, bråk och fylleri.

Även polisen får ganska ofta göra ingripanden mot klientelet som väljer att använda bussterminalen som festlokal och värmestuga.

Polisens statistik visar att man under januari och februari gjorde 17 ingripanden vid bussterminalen. Allra värst var det den 19 februari då polisen kallades hit vid tre tillfällen. Den 10, 11 och 28 februari var polisen hit två gånger.

Enligt polisen i Ludvika är det främst personal och resande som kallar på ordningsmakten. Larmen handlar om fylleri, ofredande och bråk i största allmänhet. Ibland ringer också Securitas. Då brukar det handla om att någon är så redlös att vederbörande måste tas om hand enligt LOB, lagen om berusade.

För drygt ett år sedan begärde Dalatrafik att få sätta upp övervakningskameror. Nu står länsstyrelsen i begrepp att fatta ett beslut.

- Orsaken till att ärendet dragit ut på tiden är att vi velat invänta en statlig utredning om kameraövervakning.

- Vi vill undersöka om det i utredningen ges signaler om att det kan bli lättnader i bestämmelserna kring kameraövervakning.

- Vi vill också få klarhet i om tillstånd för kameraövervakning i lokaler som bussterminaler utfärdats på andra håll i landet, framhåller Christer Hedberg, handläggare vid länsstyrelsen.

Oavsett vilket beslut länsstyrelsen fattar så är snart "säsongen" i bussterminalen över för den här gången.

- När det blir soligare och varmare så flyttar missbrukarna ut i parkerna.

- Där har vi inte någon juridisk rätt att ingripa utan då blir det en sak för polisen, säger Torbjörn Eriksson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons