Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen får JO-kritik

Annons

Den 22-24 mars gjorde Justitieombudsmannen, JO, en inspektion av Polismyndigheten Dalarna, ekobrottsroteln och samordningsområdet Falun (som också består av Rättvik och Leksand).

På flera punkter får polisen anmärkning av JO för långsam handläggning av ärenden:

4 Utredningar. JO har tagit fram en förteckning över 65 ärenden där handläggningstiden ifrågasätts.

Den 22 mars hade utredningsavdelningen i Falun 822 ärenden, varav 531 var utdelade på handläggare och 291 ärenden inte var utdelade. Ärendena delas in i fem olika prioritetsnivåer. De ärenden som inte är utlagda på handläggare gås igenom med jämna mellanrum. Men cirka 150 ärenden har inte gåtts igenom alls i år.

JO ska utreda detta vidare.

4 Ungdomsärenden. JO pekar på fem ärenden där de misstänkta är under 18 år, och där förundersökningarna inte har bedrivits med den skyndsamhet som krävs.

Några ungdomsärenden där socialnämnden först i ett sent skede av utredningen underrättats, trots att personer under 18 år varit skäligen misstänkta för brott.

JO pekar på att socialnämnden genast ska underrättas när någon som är under 18 år är skäligen misstänkt för ett brott som kan ge fängelse. JO utgår dock från att detta är engångsföreteelser.

4 Ekobrott. 18 ärenden där JO anser att handläggningstiden kan ifrågasättas. Det är ärenden om bland annat bedrägeri, bokföringsbrott, förskingring, miljöbrott, oredlighet mot borgenär och urkundsförfalskning.

Polisens handläggning av dessa ärenden ska tas upp till utredning i ett särskilt JO-ärende.

4 18 trafikärenden där inga synbara åtgärder vidtagits under minst ett års tid.

4 Vapenärenden. 16 ärenden om dödsbovapen som ännu inte var avslutade.

Andra saker som JO anmärker på är bland annat:

4 Dålig ID-koll i några fall när polisen tagit någon, trots att socialnämnd och körkortsregistret hade underrättats om omhändertagandet:

"Lämnar den omhändertagne felaktiga uppgifter om sin identitet kan en sådan anmälan medföra besvärande konsekvenser för den vars namn han uppgett", skriver JO.

4 Ett fall där en polisanmälan om misstänkt misshandel mot barn inte har upprättats. Där ska JO göra en särskild utredning om polisens handläggning.

4 Några fall med bristfällig dokumentation när polisen satt fängsel på personer.

4 P-böter. Polisen i Dalarna har avskrivit ett stort antal felparkeringsavgifter, utan att motivera beslutet.

Polisen i Dalarna pekar på att man de senaste åren varit tvungna att minska antalet civilanställda personer, stängt polisstationer, att hela 39 procent av de anställda är 55 år eller mer, att man har en relativt hög andel långtidssjukskrivna, och att man haft svårt att få personal till utredningsavdelningen i Falun.

Långa utredningstider är också något som JO har iakttagit även på andra ställen.

Länspolismästaren Matts Johansson sade på söndagskvällen att han inte hunnit gå igenom protokollet från JO:s inspektion, och vill vänta med att kommentera synpunkterna.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons