Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen: Det blir inte tryggare

Annons

Peter Hultqvists argument att centrum blir tryggare med biltrafik nattetid på Stationsgatan får inget stöd hos polisen.

Kommissarie Erik Gatu ser inga fördelar ut ett polisiärt perspektiv med öppna gator i centrum.

Erik Gatu menar att det är direkt olämpligt med öppna gator i centrum.

Han pekar på att det finns ett stort antal krogar och att gästerna på väg från dessa ofta är alkoholpåverkade.

- Trafik och alkohol är en dålig kombination, även om den ena parten är fotgängare. Det kan nämligen förväntas att dessa krogbesökare precis som i dag kommer att förflytta sig över gatorna.

- Berusade människor handlar inte sällan utan säkerhetstänkande. Att plötsligt springa ut i gatan är ett inte ovanligt beteende vid alkoholberusning, säger Erik Gatu i polisens yttrande om trafiken i centrum.

Han pekar även på att den misshandel som sker i centrum ofta sker helt öppet och att det ofta finns vittnen till det som sker. Därmed sågas kommunledningens kanske tyngsta argument,

- Att förbipasserande bilar skulle minska våldsbrotten får anses som antaganden. Det finns därför inget som talar för att det ur ett polisiärt perspektiv skulle innebära fördelar med öppna gator i centrum, sammanfattar Erik Gatu.

Även PRO går helt emot tankarna om trafik på Stationsgatan. PRO menar att inga argument som framförts håller. Ett lugnare nattliv tror inte pensionärerna på. Tvärt om menar de att "buset" kan bli bilburet och lättare fly från området.

Den politiska agenda 21-gruppen gör också tummen ned för ett öppnande. I gruppen ingår politiker från socialdemokraterna, centern, vänstern, miljöpartiet, kristdemokraterna, spi och folkpartiet.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons