Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen betalar tipsare

Annons

Systemet med att använda informatörer har sedan länge använts av rikskriminalen som arbetar över hela landet. En metod som troligen bidrog till att rikskriminalens chef tvingades bort från jobbet för ett antal år sedan.

Tipspengar bidrog bland annat till att flera uppmärksammade konststölder kunde klaras upp. Ett av de mest kända fallen var när en stulen Zorntavla kom till rätta. Det var en stolt kommissarie som bar in tavlan till polishuset i Avesta efter att konstverket hämtats någonstans i Örebrotrakten.

Förra året betalade svensk polis drygt två miljoner kronor i tipspengar till informatörer över hela Sverige.

Det mesta av pengarna satsades i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö.

Dalarnas grannlän Gävleborg använde metoden så flitigt att länspolismästaren i Gävle godkände utbetalningar på sammanlagt 83 000 kronor till tipsare.

Från polishuset i Falun betalades bara 12 600 kronor ut under hela 2004. Och det blev inte så mycket till var och en av de tolv personer som fick del av pengarna.

Med regeringens hjälp kommer Skatteverket inte att kräva någon av informatörerna på restskatt. Det står i skattelagen att belöning eller gratifikation som betalas av staten till polisens informatörer är befriad från skatt.

Det är först efter en mycket uppmärksammad rättegång i Eskilstuna som allmänheten fått kännedom om polisens arbetsmetoder där informatörer spelar en avgörande roll för att lösa grövre brott eller att återfinna stöldgods.

I dag kommer Svea hovrätts dom mot den 35-årige kriminalkommissarie som tidigare fälldes i Eskilstuna tingsrätt där han dömdes till fyra års fängelse för medhjälp till grovt narkotikabrott, grova vapenbrott och tjänstefel.

Kommissarien som arbetade vid länskriminalen i Stockholm är expert på hantering av informatörer. Han har även anknytning till Dalarna då han äger en fastighet inom Avesta kommun.

Polisen i Dalarna har hittills varit sparsam med att skaffa informatörer.

- Vi finansierar ingen privatspaning och köper ingen information. I de fall där vi betalat något har det skett i efterhand. Vi gjorde tolv utbetalningar förra året av pengar som bland annat användes för att fylla på kontantkort till tipsares mobiltelefoner, säger Mats Jonsson som är chef för kriminalunderrättelsetjänsten, KUT, inom polisen i Dalarna.

Det är han som är föredragande när pengar ska betalas ut. Beslutet om utbetalning fattas av Anders Landén som är operativ chef eller av länspolismästaren Matts Johansson.

Tror du att antalet informatörer kommer att öka i Dalarna?

- Här finns mest vanligt hederligt folk som hör av sig när de har något att berätta. Det gäller att det här hanteras rätt. Det får inte bli som när försäkringsbolagen betalade 10 000 kronor för varje återfunnen bil som hade anmälts stulen. Då slutade det med att folk stal bilar och gömde dem i skogen en månad innan de kontaktade försäkringsbolagen, säger Mats Jonsson.

Garanterar polisen tipsarens anonymitet?

- Det gäller att tips hanteras rätt. Men vi kan aldrig garantera att någon kan vara helt anonym. Det finns kanske en promilles risk att identiteten kryper fram under utredningens gång, säger Mats Jonsson.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons