Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen begär omprövning i kirurgmål

Annons

Polisen i Malmö begär en överprövning av kammaråklagare Bo Albrektssons beslut att avskriva de flesta anmälningarna mot den våldtäktsmisstänkte plastikkirurgen. Beslutet har fått hård kritik.

Det är bland annat en rad ytterligare förhör som polisen skulle vilja hålla med anledning av kvinnornas anklagelser.

En begäran om överprövning ställs i första hand till den åklagare som fattat det kritiserade beslutet, i det här fallet alltså Bo Albrektsson själv. Därefter går ärendet vidare till högre instans, som är åklagarväsendets utvecklingscentrum i Göteborg. Eftersom läkaren siktar häktad måste prövningen göras skyndsamt.

Att polisen begär överprövning av en åklagares beslut att avskriva en anmälan är mycket ovanligt, säger Christian Diesen, professor i processrätt vid Stockholms universitet.

Advokat Max Fredriksson, som företräder sex kvinnor som anmält att de blivit utsatta för övergrepp av den häktade läkaren, begär också en överprövning av Bo Albrektssons beslut att inte försöka driva ärendena till åtal.

När nu även polisen ska göra samma sak kan det ge extra tyngd åt begäran.

I går meddelade Albrektsson att han bara tänker åtala plastikkirurgen i ett fall, där det finns en teknisk bevisning som stöd för anklagelsen om våldtäkt. I de övriga fallen, där anställda eller patienter anklagar läkaren för olika typer av övergrepp, är det åklagarens bedömning att ord står mot ord och att bevis saknas.

Men Max Fredriksson menar att åklagaren varit för snabb med den slutsatsen. Han säger att polisutredningen om dessa fall ännu pågår med ytterligare förhör inplanerade. Stefan Sintéus antyder dessutom att ännu fler anmälningar mot läkaren kan vara på gång.

Bo Albrektsson säger till TT att han räknar med att på fredag åtala läkaren för den våldtäkt som han häktats för.

TT

Mer läsning

Annons