Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen återvänder

Annons

För snart ett år sedan inleddes översynen av polisens behov av lokaler i Rättvik. Allt för att hitta besparingsmöjligheter.

- Vi har nått målet att rejält minska hyreskostnaderna. Ännu är inte det nya hyreskontraktet påskrivet, men allt är klart i detalj. Det nya avtalet innebär att vi flyttar in i den gamla delen. Det är klart att det är en försämring, lokalmässigt, men vi får ändå fullt acceptabla utrymmen för närpolisens behov, säger Tom Martinsson.

Den gamla delen innefattar cirka 700 kvadratmeter, jämfört med dagens drygt 2 000 kvadratmeter.

- Lokalerna ska delvis byggas om av fastighetsägaren för att anpassas till den nya situationen. Det handlar om en ny receptionsdel, nya avskiljningsväggar och nya omklädningsrum. När ombyggnaden är klar kan vi flytta in. Enligt planen ska allt vara klart till nyår, säger stationsbefälet Jonas Holfve.

Närpolisenheten omfattar tolv poliser. Tre civilt anställda bemannar receptionen. I huset finns i även fem poliser med länsövergripande utredningsuppdrag.

- Vapenenheten blir kvar i Rättvik. Däremot ska tre poliser som arbetar med länsgemensamma utredningar flytta ur huset. Var de lokaliseras är ännu inte klart, säger Tom Martinsson.

Stationsbefälet Jonas Holfve är övertygad om att de nygamla lokalerna är tillräckliga för verksamheten.

- Huvudsaken är att vi har alla närpolisresurser kvar - och att vi får tillgång till delar av arrest- lokalerna. Däremot finns en risk för ett visst begränsat öppethållande i receptionen. Den saken ska vi utvärdera. Tidigare under sommaren har vi haft öppet med full bemanning för allmänheten under tisdagar. Just för tillfället har vi öppet varje vardag, säger Jonas Holfve.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons