Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisbuss till Skansen

Annons

Redan klockan sex i går morse påbörjade polisen paketeringen av ormarna inför avfärden till Skansen. Samtidigt kördes cirka 200 möss till Anticimex för avlivning.

Det här skedde sedan länsstyrelsen i torsdags gått på miljöförvaltningens linje och förordnat att beslutet att omhänderta ormarna fortfarande ska gälla.

Beslutet kunde dock fattas först efter att ägaren och dennes medhjälpare givits tillfälle att yttra sig. Länsstyrelsen förordnar nu att djuren ska säljas eller överlåtas på annat sätt.

- Här kommer ormarna först att undersökas av veterinär och artbestämmas, säger djurvårdaren säger Jan Wihman på Skansenakvariet.

Vad som sedan kommer att ske beror helt på hur de mår och vilket intresse andra djurparker har att ta hand om dem. Det gäller i första hand svenska djurparker och i andra hand parker ute i Europa.

- Eventuellt kan också skolor som arbetar med djur av det här slaget komma i fråga, men inga privatpersoner får överta några ormar härifrån, framhåller han.

Transporten av ormarna från Falun skedde i största hemlighet för att undvika upprörda känslor. Besked om deras status och hur länge de blir kvar på Skansen kan lämnas först i nästa vecka.

Därmed kan hyresgästerna som bott granne med ormarna andas ut. Polisen uppger att alla djur är bortforslade och att Fastighetsbolaget Masmästaren åter förfogar över lokalen.

Det har dock hunnit gå två veckor sedan ormarna omhändertogs efter anmälan från en kund som köpt en orm i mycket dåligt skick.

Sedan dess har hyresgästerna i fastigheten upprörts av att borttransporterandet av ormarna dragit ut på tiden. Inte minst som det funnits både giftormar och mindre farliga ormar i lokalen och att en av dessa vid omhändertagandet var på rymmen från sitt terrarium.

PIA PERSSON

Mer läsning

Annons