Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisbristen slår hårt i sommar

Annons

Det blir i praktiken fritt fram för buskörning och fylla i Älvdalen i sommar.

Från den första juni har Älvdalens polisstation öppet bara en dag i veckan.

Det beslutade länets polisledning på torsdagen.

Jan-Erik Skarp, Morapolisen, bekräftar att polisstationen i Älvdalen kommer att ha fullservice bara en dag i veckan, på tisdagar mellan klockan 9 och 15.

- Det är på grund av personalbristen i kombination med att personalen ska ha semester, som vi tvingas göra så här, men så har det varit i flera år, så det är inget nytt, berättar han efter ett möte med polisledningen på torsdagen.

I praktiken är även den enda öppna dagen i fara eftersom Mora, Orsa och Älvdalen ska "samordna sina resurser", vilket betyder att Iris Hedén, civilanställd i Älvdalen, kan kommenderas att jobba i Mora om det fattas folk där.

Samma sak med den polisiära bemanningen. För några veckor sedan togs den tidigare närpolischefen Leif Sandqvist bort från Älvdalen. Under en tid ska han nu jobba i Mora och Malung.

Återstår polismännen Bert Hårdén och Jan Andersson som har heltid, samt Sixten Persson, som har halv pension. De ska ha semester under sommarmånaderna. Dessutom kan de när som helst kommenderas till jobba i andra delar av länet.

- I Mora ska vi försöka hålla öppet heltid och dit kan folk vända sig för att få hjälp med pass och andra uppgifter, säger Jan-Erik Skarp.

För några år sedan hade Älvdalen fem tjänster. Detta betydde att polisen kunde jobba mycket effektivt med förebyggande verksamhet och utredningar. Under ett flertal år minskade poliserna i Älvdalen brottsligheten med 50 procent per år.

Nu stiger brottsligheten igen, men är trots detta är Älvdalen en i Dalarna som har den lägsta brottsligheten.

- Det känns tråkigt och sorgligt, speciellt när allmänheten drabbas av brott. Vi får försöka göra det bästa vi kan med de resurser vi har, säger Jan-Erik Skarp.

Bert Hårdén, polis i Älvdalen, säger luttrad:

- Vi är vana vid nedskärningar. Statsmakterna har bestämt att det ska vara så här och dragit resurser från oss under flera år. I vintras hade vi till exempel två poliser utlånade till Idre.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons