Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisattityder kartlagda

Annons

Polisförbundet har anlitat ett researchföretag som för fackets räkning under maj månad intervjuat 500 poliser från hela landet.

Det visar sig att skillnaden mellan olika polismyndigheter är stora.

I Örebro och Norrbotten ser poliserna kårandan som mycket stark.

Av de 15 poliser i Dalarna som deltagit i enkäten har sju procent uppfattar kårandan som mycket stark och 27 procent att den inte är särskilt stark eller obefintlig.

Kårandan i länet är ganska stark anser 67 procent, medan nio procent upplever kårandan som ett problem.

När de utvalda poliserna i Dalarna fick frågan om de anser att det finns ett grupptryck inom poliskåren som gör det svårt att anmäla en kollega svarade 60 procent att det kändes så.

Sju poliser kunde inte svara på frågan om vad som krävs för att anmäla en kollega, 53 procent angav lindrigt tjänstefel som en anledning, medan 40 procent uppgav grovt tjänstefel.

Länets poliskår tror att brotts-offer behandlas något bättre än gärningsmän, det skiljer sju procent mellan svarsalternativent.

67 procent av poliserna han anmälts av allmänheten för tjänstefel. Motsvarande siffra för hela landet är 60 procent.

Dalarnas poliser diskuterar etiska frågor nästan lika ofta som kollegorna i övriga län. Men det är inte lika vanligt att etikfrågor berörs vid utvecklingssamtal med chefer inom dalapolisen som i övriga distrikt.

Dalarnas poliskår ligger i botten i Sverige när det gäller handledning och stöd i etikfrågor. Men det är bättre ställt med vidareutbildningen i etik.

Mer än hälften av länets poliser har en negativ bild av hur deras arbete skildras i media.

- Det är framför allt kvällstidningarna som vi reagerar emot. Vi tycker att de lokala reportrarna gör ett bättre jobb och har större förtroende länets medier, säger Nils-Erik Edlund, polisfackets ordförande i Dalarna.

Att 60 procent av länets poliser är beredda att anmäla en kollega för tjänstefel tycker Edlund siffran är ganska hög.

- Jag tror att vi ligger rätt lika med hur andra yrkesgrupper skulle svara på den frågan. Har inte läst hela utredningen än, men jag kan säga att vi poliser vill att arbetsgivaren ska ta sitt ansvar för att ge oss mer utbildning.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons