Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis + "sjuksyrra" = sant!

Annons

Det är sant att det är två bristyrken i Dalarna.

Det är sant att det är en ganska vanlig kombination i förhållanden.

Och nu är det också sant att landstinget och polisen i Dalarna gemensamt ska försöka ragga poliser och syrror till länet.

Det var Mats Danielsson, ansvarig för Dalapolisens rekrytering, som tog initiativ till samarbetet.

- När vi har haft folk på besök här, både färdiga poliser som funderar på att flytta hit och poliser under utbildning som funderar på att bli aspiranter här, har det varit vanligt att man vill komma i kontakt med landstinget. Detta för att partnern jobbat i sjukvården.

- Jag har också upptäckt vid mina besök på polishögskolorna att det verkar vara en vanlig kombination, polis och sjuksköterska, säger Danielsson.

Han tog kontakt med landstinget, och sedan dess har representanter från polisen och landstinget träffats två gånger.

- Vi ska träffas fler gånger, och vi ska också försöka få med fler i samarbetet. Det jag framför allt inriktar mig på nu är regionen Falun-Borlänge. Vi ska kontakta kommunerna, och kanske finns det stora företag som vill vara med om en gemensam rekryteringssatsning.

För något gemensamt grepp mellan polisen och landstinget kommer det att bli:

- Det är jag alldeles övertygad om, säger Danielsson.

Vad konkret skulle det kunna vara?

- Det kan handla om gemensamma annonser och gemensamma besök på mässor och sådant. Men inte bara det. Minst lika viktigt är att ha det här kontaktnätet mellan organisationerna, så att man vet vart man ska vända sig när frågor om jobb till respektive dyker upp.

- Jag ser det här både som ett sätt att snabbt kunna rekrytera ny personal, och på längre sikt. Vi kommer att behöva rekrytera poliser eftersom vår medelålder är så hög här i Dalarna.

Anita Hovden är rekryteringssamordnare vid Hälso- och sjukvården Dalarna:

- Det här samarbetet är i sin linda än så länge. Men vi kommer att fortsätta jobba tillsammans, och det känns som om vi kommer att få glädje av varandra.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons