Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis och socialtjänst rustar för Falukalaset

Annons

För polisen innebär de kommande dagarna bland annat omhändertagande av redlöst berusade ungdomar.

- Vi kommer att ha fyra-fem extra poliser i tjänst, både under torsdag, fredag och lördag, berättar Sören Sandell, stationsinspektör vid Falupolisen.

Bilden han målar upp inför helgens begivenheter är inte ljus:

- Ungdomar kommer att få magpumpas på akuten och föräldrar kommer att få hämta sina ungdomar hos polisen, säger Sandell och fortsätter:

- Men polisen kommer, framförallt från ungdomar, att beslagta öl och andra alkoholhaltiga drycker som förverkas på allmän plats.

Sören Sandell uppskattar att polisen kommer att ta in, eller köra hem, minst 20 personer under tiden arrangemanget pågår.

Per Andersson, samordnare på Dialogen, betonar att han tycker att Falukalaset är ett kul och bra arrangemang; ända fram till klockan 22.00 på kvällarna då alkoholen brukar börja flöda rejält.

- Under de två senaste åren har Falukalaset varit ett av de arrangemang där alkoholanvändningen varit som störst, säger Per Andersson.

De senaste två åren är det fredagskvällarna som varit stökigast och därför kommer två personer från Dialogen att vara på plats vid globen och organisera föräldrarvandringar under kvällen.

- Klockan 21.00 och klockan 23.30 kommer vi att starta föräldrarvandringarna. På plats finns också ett antal personer från nattvandrarna i Sandviken, för att informera om sin verksamhet, berättar Per Andersson.

Tidigare år har det varit sammanlagt 10-20 personer som ställt upp och nattvandrat. Även personer från bland annat KRIS (Kriminellas revansch i samhället) och Svenska kyrkan har deltagit.

Per Andersson är mycket positiv till beslutet att inte ha något restaurangtält på torget i år och att tivolit stänger klockan ett på natten i stället för två.

Hans råd till föräldrar är att gå med ut och nattvandra och ha en återkommande kontakt med sina barn under kvällen.

- För många ungdomar är det här första gången de är berusade och då dricker de ofta för mycket, konstaterar han.

De föräldrar som beger sig ut i ungdomarnas verklighet reagerar ofta starkt:

- Många föräldrar blir chockade när de ser hur det ser ut. Det förvånar mig, så här har det ju sett ut i många år.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons