Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis - inget yrke som skrämmer

Annons

Ett 30-tal intresserade, såväl kvinnor som män, hade på måndagskvällen sökt sig till gamla tingshuset för att där få mer information om hur man utbildar sig till att bli polis.

En av dessa var 24-årige Nesad Avdagic från Borlänge. Att han fanns på plats var för honom ganska självklart.

- Absolut. Jag har alltid lockats av polisyrket och när jag såg att den här informationskvällen skulle anordnas bestämde jag mig för att komma, berättar han.

Om han antas till polishögskolan och blir utexaminerad har han heller inget emot att arbeta som polis i just Borlänge.

- Nej, det kan jag definitivt tänka mig, säger Nesad som heller inte skräms av de faror som kan förknippas med polisyrket.

- Visst kan det säkert vara farligt ibland, men det är inget som får mig på andra tankar, slår han fast.

Lars-Göran Jansson och Sven-Bertil Björklund var poliser från Borlänge som fanns på plats för att ge svar på frågor och funderingar i samband med informationskvällen. De berättade om hur antagningsproceduren går till och vilka krav som ställs på den som vill ansöka till Polishögskolan.

På plats fanns också representanter för såväl kommunen som skola och barnomsorg samt Tunabyggen. Deras roll var att informera om vad de kan göra för de poliser som väljer att arbeta i Borlänge.

För att få fler poliser till Borlänge och Dalarna var givetvis syftet med kvällen.

- Vi vill att ni går utbildningen och kommer tillbaka hit, betonade Lars-Göran Jansson som också kunde berätta att det förra veckan började åtta elever från Dalarna på Polishögskolan.

Polishögskolan finns för närvarande i Stockholm, Växjö och Umeå. Utbildningen är på 80 poäng och sträcker sig över två år. I princip gäller samma behörighetskrav som vid vanlig högskola.

Antagningar görs två gånger om året och sista ansökningsdagar är 15 mars och 15 september. Ansökningshandlingar kan på varje polisstation eller via Rikspolisstyrelsens hemsida www.police.se.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons